fbpx

Elmozdulni látszik a holtpontról Borszék ügye

Tanácskozáson vett részt március 11-én, szerdán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, Szabó Barna megyemenedzser és Hargita megye prefektusa, Andrei-Jean Adrian, ahol annak a jogi alapnak a biztosítását vitatták meg, amely révén a megyei tanács lehetőséget kaphat a borszéki balneoklimatikus központ fejlesztésének támogatására. Mint elhangzott, a helyi önkormányzat mellett a megyei tanács is kölcsönhöz folyamodna, hogy finanszírozni tudja a munkálatokat.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a beruházások 2010-ben kezdődtek kormánytámogatással, de mivel 2012-ben megszűnt a támogatás, a beruházás megrekedt. Ennek érdekében Mik József, Borszék polgármestere kéréssel fordult Hargita Megye Tanácsához, hogy közösen találjanak egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi a munkálatok folytatását. Borboly Csaba és Barti Tihamér a tanácskozáson elmondták, hogy jelenleg a fejlesztési munkálatok fele készült el, és annak érdekében, hogy az elkezdett befektetés ne vesszen kárba és elérje célját, a megyei tanácsnak biztosítani kell azt a jogi alapot, amely lehetővé teszi, hogy támogathassa a kezelőbázis elkészültét. Barti Tihamér alelnök szerint ugyanis 17 millió lejre van szükség, amelyből Borszék önkormányzata már befektetett több mint 1 millió lejt, és további 5 millió lejt kölcsön formájában tud biztosítani. Mivel a kormánytól nem kapnak finanszírozást, a megyei tanács további 10 millió lejjel kíván hozzájárulni a fejlesztésekhez, erre azonban nincs meg a megfelelő jogi háttér. Borboly Csaba ezért arra kérte a prefektust, hogy mivel nem lehetséges állami költségvetésből a megvalósítás, ezért találják meg a közös hangot és a jogi alapot arra vonatkozóan, hogy az ügyben előrelépés történjen. Mivel nem lehetséges a megye költségvetéséből biztosítani a megfelelő összeget, ezért szükséges annak a jogi alapnak a megteremtésére, hogy a megyei tanács szintén tudjon kölcsönt felvenni a komplexum építésének támogatására, amely megtérül a működtetés folyamán, hiszen köztudottan Borszék turisztikai célpont, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy nem lesz megfelelő látogatottsága. Ezt a tusnádi központ példája is alátámasztja, ahol egy év alatt több mint százezer turista látogatta meg az intézményt. Ennek fényében a megye prefektusa ígéretet tett Mik József polgármesternek is, aki telefonon keresztül csatlakozott a párbeszédhez, hogy egyeztetve a megyei tanáccsal megfogalmaznak a kormánynak egy határozattervezetet, amely lehetőséget biztosítana Hargita Megye Tanácsának arra, hogy a kezelőbázison újrainduljanak a fejlesztések.

Ha sikerül a határozattervezetet elfogadtatni, Hargita Megye Tanácsának lehetősége nyílik Borszék mellett a székelykeresztúri Sóskút-fürdő és a csíkdánfalvi fürdő kiépítésének támogatására is.

Csíkszereda, 2015. március 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.