fbpx

Hitelfelvétellel gyorsítja projektjei megvalósítását Hargita Megye Tanácsa

27 millió lej banki hitel felvételéről döntött Hargita Megye Tanácsa a június 11-i, szerdai rendkívüli ülésén, valamint további 28 millió lej hitel felvételéről a meglévő helyi köztartozások kiegyenlítésére.

– Minderre európai uniós projektek és saját kisebb beruházások finanszírozásához van szükség. A megye a felvett hitel sokszoros értékét nyeri a projektekből – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök.

Elsősorban az integrált hulladékgazdálkodási pályázatról van szó, továbbá a székelyudvarhelyi inkubátorház és az e-kormányzási projekt megvalósításáról, emellett a megyei tanács Kisvíz és Kisvillany programjáról, a tölgyesi kórház fűtés- és csatornarendszerének, valamint a gyergyószentmiklósi műjégpálya hűtőrendszerének és palánkjának felújításáról.

–  A hitel felvétele nem jelenti a megye eladósítását, mivel jóval alatta maradunk a törvény által megszabott 30 százalékos határnak, kicsivel több, mint 8 százalékos lesz az adósság aránya az utóbbi három év saját bevételéhez képest, és többszörösen megtérül a beruházásaink által. Enélkül két-három év múlva lenne anyagi fedezetünk újabb fejlesztésre például a Kisvillany vagy a Kisvíz program révén, de most kell cselekedni, nem várhatunk, hiszen minden nap késő azoknak a gyerekeknek, akik gyertyafény mellett tanulnak, vagy azoknak a lakosoknak, akik nyári szárazság idején korlátozott mértékben jutnak ivóvízhez – jelentette ki Borboly Csaba.

Az ülésen még szavaztak a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásnak befizetendő 2014. évi tagdíjról. A turisztikai fejlesztési céllal létrehozott egyesületnek utalt idei összeg 310 867 lej.

Borboly Csaba bejelentette, hogy jövő kedden, június 17-én 17 órai kezdettel tartják a soros havi, júniusi tanácsülést, amelynek napirendjén szerepel majd az új alelnök megválasztása. Mint ismeretes, a korábbi alelnököt, Petres Sándort alprefektusnak nevezték ki, így arról döntenek jövő héten, ki lesz az utódja az alelnöki székben.

Csíkszereda, 2014. június 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.