fbpx

Hogyan tovább a Csomád–Bálványos övezet fejlesztéseivel?

A Mohos tőzegláp és a Szent Anna-tó Natura 2000-es területek fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek az érintett felek Tusnádfürdőn július 25-én. A Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének kezdeményezésére összehívott széleskörű megbeszélésen a természetvédelmi terület tulajdonosai és kezelői mellett részt vett Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztosa, a témában érintett szakemberek, a különböző szakintézmények képviselői, valamint helyi vállalkozók is.

Hargita Megye Tanácsa a Csomád-Bálványos Fejlesztési Társuláson keresztül részt vesz a Csomád-Bálványos természetvédelmi övezet Hargita megyei részére vonatkozó rendezési tervének (PUZ) kidolgozásában, ugyanakkor a DJ113A számú megyei út révén is figyelemmel kíséri a megye e rendkívüli fontossággal bíró övezetét.

CsomadBalvanyos3_2018jul25

Az övezet jelenleg törvényi erővel bíró Natura 2000-es kezelési tervét figyelembe véve, a terület kezelőjével, valamint a tulajdonosával közös korábbi megbeszélések során egyetértettek abban, hogy a további fejlesztések lehetővé tételéhez a jelenlegi kezelési tervet szükséges néhány helyen módosítani. Ennek megfelelően módosítási javaslatokat dolgoztak ki, amelyeket a szerdai megbeszélésen megtárgyaltak, és néhány további pontosítást követően kérni fogják az illető szakhatóságoktól a módosításokat. Így például a jelenlevők egyetértettek a DJ113A számú megyei út fejlesztési zónába való áthelyezésének javaslatával, annak érdekében, hogy a későbbiekben bizonyos feltételek mellett lehetővé váljanak a zónában az infrastrukturális fejlesztések.

Borboly Csaba a megbeszélésen hangsúlyozta a különböző szereplők részvételének és együttműködésének a jelentőségét. – Számunkra nagyon fontos a lehető legtöbb szempont figyelembe vétele, hiszen a Mohos tőzegláp és a Szent Anna-tó övezete a helyi lakosság közös természeti kincse, amit kötelességünk megőrizni és a természet iránti tisztelettel fejleszteni – hangsúlyozta a megbeszélésen Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2018. július 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.