fbpx

Közösen igyekeznek megvédeni az Úz-völgyét átszelő utat

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az Úz-völgyében tartott terepszemlét és egyeztetett György József, Csíkszentgyörgy, Gergely András, Csíkszentmárton, és Szántó László, Csíkkozmás polgármestereivel, Becze István megyei tanácsossal, valamint a megyei tanács illetékes kollégáival a 123-as jelzésű megyei út kapcsán, július 24-én. A következő nap, július 25-én pedig a megyeházán folytatták az egyeztetéseket, ezúttal meghívva az érintett közbirtokosságok valamint a magánerdészet képviselőit. Az többrendbeli egyeztetések célja, hogy minden érintett tájékoztatást kapjon/adjon az úzvölgyi út karbantartásával kapcsolatos kérdésekről, valamint közösen keressenek megoldásokat az út állagának megóvása érdekében. (a beruházásról bővebben: ).

123ElnokiIroda_2018jul25 (1)

Hargita Megye Tanácsa tavaly nyári karbantartásból jelentős mértékben javított az út minőségén, amelynek állapotát azonban nehéz megőrizni, ha bizonyos lépéseket nem eszközölnek a sokszor túlsúllyal közlekedő rönkszállítók ügyében. Több lehetőség is felmerült ennek korlátozása között. A felek többek között kilátásba helyezték, hogy a rakományokra útdíjat vezessenek be, ennek értékét köbméterre határoznák meg. Ezt első körben az erdészetre bíznák. A másik lehetséges alternatíva magasságkorlátozás lenne, itt viszont sok technikai szempontot is figyelembe venni. Ugyanakkor szóba került Csíkszentmárton község térfigyelő-kamerarendszer használata is az út megóvása érdekébe. Mindezek mellett ugyanakkor a helyi önkormányzatok és közbirtokosságok a megyei tanáccsal közösen végeznék el a karbantartási munkálatokat ezen az útszakaszon.

„Fontos előrelépést hozott a mai beszélgetés, hisz két dologban sikerült megegyezni: szükség van az ellenőrzésére, valamint az utat intenzíven használó teherszállítók valamilyen formában történő kötelezettségvállalására. Az út csak jogilag a megyei tanácsé, az út elsősorban azoké kell legyen akik ott élnek és gazdálkodnak, őket kell szolgálja, ezért fontos, hogy mindenki felelősséggel legyen annak állapota iránt. Ezt az elvet láttam ma érvényesülni a jelenlévők véleményében is” – nyilatkozta Borboly Csaba a megbeszélés végén.

 

Csíkszereda, 2018. július 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.