fbpx

Hogyan tudjuk helyben tartani és fejleszteni a fiatal tehetségeket?

Milyen szerepet kell vállalniuk a helyi és regionális hatóságoknak ebben a rendszerben?

Hogyan használjuk ki a kompetenciák európai éve által kínált lehetőségeket helyi és regionális szinten?

A Régiók Európai Bizottságának tagjaként az EGSZB ülésén ismertettem a bizottság álláspontját az európai tehetségek hasznosításáról.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyoztam, hogy a helyi és regionális önkormányzatoknak kell a fiatal tehetségek ösztönzésére szolgáló mechanizmus fő kedvezményezettjeinek lenniük, hogy megelőzzék az úgy nevezett agyelszívást, de a gazdasági fejlődés révén hozzájáruljanak a szakadék áthidalásához is.

A helyi és regionális szintű gazdasági és társadalmi fejlődés akkor lehet a legsikeresebb, ha decentralizált rendszerben működik, és ha a cselekvés helyi szinten történik – azon a szinten, amely nemcsak a polgárokhoz, hanem az egyes régiók sajátos gazdasági és társadalmi körülményeihez is a legközelebb áll.

A kompetenciák európai éve keretében tehát a helyi és regionális önkormányzatoknak olyan politikákat kell beépíteniük helyi stratégiájukba, amelyek hozzájárulnak a fiatal tehetségek megtartásához, a helyi sajátosságokhoz igazodva.

Ezért az Régiók Bizottsága hangsúlyozza, hogy a helyi és regionális önkormányzatoknak stratégiai partnereknek kell lenniük a készségek fejlesztésére és a fiatal tehetségek kiaknázására irányuló releváns stratégiák kidolgozásában, végrehajtásában és nyomon követésében, mivel csak ők vannak abban a helyzetben, hogy meghatározzák a helyi igényeket.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.