fbpx

Vajon még mindig igaz, hogy itthon nem becsülik meg a jó szakembert? Felvetődik a kérdés, hogy mennyire éri meg manapság egy asztalos képzés?

Ünnepelt a Csíkszeredai Fafeldolgozó Vállalat (IPL)

1973 március 17-én alakult meg a csíkszeredai Fafeldolgozó vállalat, háromszáz munkatárs emlékezett az elmúlt 50 esztendőre. Székelyföldön a fafeldolgozó ágazat egyik legjelentősebb ipari egysége volt a csíkszeredai székhellyel létesített IPL. Csíkszeredában három bútorgyár és egy faforgács-feldolgozó működött, illetve a környékbeli településeken a faiparhoz tartozó fontosabb üzemek.

Az eseményen hangsúlyoztam, hogy ez a munkaközösség jó példaként áll előttünk ma, amikor ismét felértékelődik a fafeldolgozás és a faipar. Sajnos manapság már minden előállítható műanyagból készül, ami tartós, ám emiatt nagyon nehezen bomlik le és az előállítása is rendkívül környezetszennyező. A fafeldolgozás során nem keletkezik annyi káros anyag, ráadásul az így készült termékek, árucikkek, bútorok, építészeti elemek, épületek teljes mértékben újrahasznosíthatóak. Sokkal nívósabb és mutatósabb egy fából készült tárgy, a műanyaggal ellentétben.

Térségünkben a fára támaszkodó hagyományos építkezést kell ösztönözni, ami nemcsak a táj jelleg megőrzése és a turizmus, hanem a munkahelyteremtés szempontjából is nagyon fontos. A mi feladatunk a környezeti hatások folyamatos csökkentése, a környezetszennyezés megelőzése, valamint az anyag- és energiafelhasználás hatékonyságának javítása – fontos, hogy tevékenységünkkel elősegítsük a fenntartható fejlődés érvényesülését. Mindemellett továbbra is fontos a fafeldolgozáshoz értő ácsok képzése, akik a végtermék hasznosításával gazdasági fejlődést érhetnek el önmaguk és térségünk számára egyaránt.

Hargita Megyei Tanácsa továbbra is közvetítő szerepet tölt be a térségi problémák felismerése, a közbirtokosságok, fafeldolgozók, erdészeti hivatalok közötti hatékony kommunikáció elősegítése terén, valamint támogatja a helyi kezdeményezéseket, vállalkozásokat, amelyek által lehetőség nyílik új munkahelyek teremtésére. Olyan vállalkozásokat, műhelyeket kell létrehozni, amelyek innovatív módon magas hasznot tudnak előállítani. Azon kell dolgoznunk, hogy minél több, tudással rendelkező fiatal érezze, hogy szükség van rá itthon, ehhez kell, nyújtsunk feltételeket, de mindehhez szükség van EU-s finanszírozásokra a gazdaság hatékonyságának növelése céljával.

Makovecz Imre építésztől származik a mondás „Az a fa viszont a föld alatt ugyanakkora, mint a föld felett. A mélyben lévő rész, a láthatatlan gyökérzet élteti,” valahogy úgy, mint a székelyföldi fát, aminek nem csak múltja van, hanem jövője is!

Az eseményen elhangzott beszédemet a következő linken hallhatják:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/696140678976071

https://www.facebook.com/photo/?fbid=759782858842926&set=pcb.759784162176129

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.