fbpx

Hon a hazában – rendezvénysorozat A magyar kultúra napja alkalmából

Idén is rendezvénysorozatot szervez Hon a hazában címmel Hargita Megye Tanácsa és partnereivel közösen – kulturális intézmények, helyi önkormányzatok, A magyar kultúra napja alkalmából. A január 20–27. között tartó rendezvénysorozat alkalmával a megye több helyszínén várják az érdeklődőket a különböző kulturális eseményekre.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. Az emléknapon a magyarság világszerte megemlékezik a magyar kulturális értékekről.

„Bújt az üldözött s felé Kard nyúl barlangjában, Szerte nézett, s nem lelé Honját a hazában…” (Kölcsey Ferenc: Himnusz)

A 20. és a 21. század kezdetén világjelenség, hogy mindenki honát keresi a hazában. Vannak, akik megtalálják, de vannak, akik máshol keresik a boldogulásukat.

A fenti verssor  hatványozottan igaz a határokon kívül rekedt magyarságra. S hogy honra leljen a hazában a kultúra segíti. A kultúra jelenti a nyelvet, a hitet, a művészeteket, a történelmi tudatot, s ez az egyes számú integrációs tényező egy nemzet tagjai számára. Szerencsés módon ezt egészik ki a magyar kormányzat adminisztratív intézkedései is.

“Hargita Megye Tanácsánál évről évre megszervezzük a Hon a hazában elnevezésű rendezvénysorozatot, mert fontosnak tartjuk, hogy ebben a néhány napban még több lehetőség nyíljon a megye lakói számára, hogy kulturális eseményeken vegyenek részt. Illetve fontosnak tartjuk, hogy megemlékezzünk kulturális értékeinkről, amelyek meghatároznak minket, és amelyeket megőrzünk gyerekeinknek, unokáinknak. Szeretettel várjuk a Hargita megyeieket a rendezvénysorozat eseményeire!” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

“A kultúránk identitásunk gerincét jelenti, nemzeti közösségünk legfőbb megtartó erejét, ami meghatároz és megkülönböztet másoktól, és ami a közösségünk legfőbb értékét, szellemi életét jelenti. A kultúra segít a ma emberének eligazodni az életben, meghatározván a fontos normákat és értékeket. Ezért tartom fontosnak A magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatot, hogy ebben a néhány napban kiemelten odafigyeljünk kulturális értékeinkre és örökségünkre, és tömörítve a kulturális eseményeket, még több emberhez eljusson ez a szellemi érték” – mondta a rendezvénysorozat kapcsán Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.