fbpx

Hozzászólás egy képriporthoz

Ezt a hozzászólásomat szerettem volna megosztani Egyed Ufó Zoltán Facebook-oldalán a Jézus kilátóval kapcsolatos bejegyzéséhez, viszont túl terjedelmesre sikeredett, és a Facebook nem engedélyezte, az alábbi hibaüzenetet írva ki.

facebookh

Így itt, a honlapomon teszem közzé:

Kedves Zoltán,

 Te az az újságíró vagy, akinek van egy sajátos stílusa, és azt többen kíváncsian és érdeklődéssel figyeljük. Sőt a képriportjaiddal, vállalt értékítéleteiddel, azok fenntartásával irányt, gondolkodásmódot kívánsz alakítani. Magyarán: a közéletre gyakorolsz hatást, vagyis ha a politológia alapdefinícióit nézzük arról a kérdésről, hogy mi is a politika, akkor elmondhatjuk, hogy az is politika, amit te csinálsz. Hisz tudjuk jól, a politika társadalmi funkciója ez és nem más: a társadalmi akarat és elvárás államigazgatási döntésekké való lefordítása, az akarat és elvárás „kihordása”, amíg a körülmények oda alakíthatók, hogy egy valamilyen jogszabály értelmében szakosított intézmény vagy hivatal döntést hoz, szabályt alkot. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy te IS politikus vagy. Nem vagy pártpolitikus, mint én, aki választásokon indul, tisztséget visel, de hát egy politikus nemcsak pártpolitikus lehet. (Tudom, hogy e kijelentésemre összemosással fognak vádolni, de nem erről van szó. Romániában nagyon vékonyak a határok újságírás és politika között, hiszen például az ellenzéki pozíciót nem ellenzéki politikusok töltik be, hanem újságírók, ők kérnek számon.) Közvélemény-formáló személyiség vagy, aki a vélt vagy valós társadalmi igényeket jeleníted meg, és azért dolgozol – a fényképezőgépeddel, a megjegyzéseiddel, a megjelenéseiddel –, hogy azokból közigazgatási döntések szülessenek, vagy meghozott közigazgatási döntéseket vonjanak vissza, esetleg módosítsák azokat. A választott politikus eszköztára bővebb, és hatékonyabban tud dolgozni, mint az olyan politikus, mint te, de a felelőssége is nagyobb, mivel rendszeresen megmérettetik, és az állampolgárok a szavazófülkében ítéletet mondanak az általa végzett munka helyességéről és sikerességéről. Ez a különbség köztünk: te csak saját magad előtt vagy felelős, én viszont nemcsak az előtt az egyszázezer ember előtt, aki rám szavazott, hanem azok előtt is, akik nem mentek el szavazni, vagy másra voksoltak, hisz erkölcsi kötelességemnek tartom rájuk figyelni. A döntéseink súlya is más, hiszen a te politikai döntéseid lehetséges negatív következményei számban és terjedelemben nem olyan nagyok,  például a csomafalvi biciklis sztorid (amit sajnálok, és csomafalviként elnézést kérek érte, mert vendéget nem fogadunk így, még ha provokál is!), vagy esetleg az új polgári törvénykönyv egyes cikkelyei, netalán a manna.ro tulajdonosának számonkérése stb. A te eszköztárad, ahogy írtam, a fényképezőgéped, a képriportod, a biciklid, az esetenként akár provokatív és megosztó megjelenésed, az emberek provokálása, az életmódod, az élettered, a feltűnő tiltakozó akciók szervezése vagy azokon való részvétel, a manna.ro stb. Tehát nem választáson szerzel megbízást, felhatalmazást az általadnak helyesnek vélt társadalmi cél elérésére, hanem alternatív eszközöket használsz. A 13-as képhez írt megjegyzéseidhez elsősorban ez a hozzáfűznivalóm.

Na de ez az egyik fele a dolognak. Én örvendek, hogy te dolgozol, jobban örvendtem volna, ha csapatomat erősíted, mert igenis odafigyelek a csapatomon belül és a csapatomon kívül is a kritikus véleményekre, hisz egy döntés annyira lesz jó, amennyi energiát fordítottak annak előkészítésére. Tehát én a döntés-előkészítésben hiszek, az ebben a folyamatban történő érték-és cselekményütköztetésben, körbejárásban, elemzésben, variációk felvázolásában.

Abban is hasonlítunk (amellett, amit az elején leírtam), hogy te is abból élsz meg, amit csinálsz, és én is. Nem tudok arról, hogy lennének vállalkozásaid, és nekem sincsenek, tehát a politikai tevékenységünkért kapunk fizetést. Én az adófizetők pénzéből, te pedig az egyik adófizetőtől. Ezért sem értettem az 5-ös képhez írt felvetésed logikai rendjét, hisz lehet, hogy a Gordon a hegyi szoborra fordított pénzt a cége kasszájából vette ki, és az ötletgazda inkább szétoszthatta volna a munkásai között, de az is lehet, hogy nem a cége pénzéből csinálta, és akkor ilyen típusú lelkiismereti problémával nem is állunk szemben. Ellenben, a manna.ro lehetséges reklámbevételeit elemezgetve az a kérdés is felmerülhet, hogy a portál fenntartója esetleg, hasonló módon, nem oszthatná-e vissza azt a pénzt a többi vállalkozásában dolgozó munkásoknak, amit például neked kiad fizetésre, költségtérítésre. Nem tudjuk! Ha valaki engem kérdez, akkor én azt javasolom a manna.ro tulajdonosának, folytassa ennek a társaságnak a fenntartását, a projekt tevékenységét, mert az erdélyi magyar közéletnek szüksége van rád és munkatársaidra még akkor is, ha időnként a tűt mélyen belénk szúrjátok. Azt szoktam mondani a kollégáimnak, hogy aki nem bírja, ne csinálja. Minden hatékony politikus – épp azáltal, hogy megválasztották – tud beszélni, gyors döntéseket hozni, konfliktust kezelni, erőforrások fölött több szempontot is figyelembe véve dönteni, így kapnak/kapunk a magánszférában legalább ekkora fizetéssel járó megbízatást, ez nem lehet kérdés. Úgyhogy egyetlen politikus sincs oda kötve, ahol van, ellenben sok rossz döntést is meghozhatunk, vagy társadalmi problémák mellett elmehetünk, ha te és a kollégáid nem dolgoztok. A képriportjaidra tehát igenis szükség van.

Egy másik, újságírókat érintő megjegyzésedre reagálva: akárhogy is szeretnéd csak magadnak tartogatni azt a címet, hogy te nem vagy „olyan, mint ők”, hidd el, ők nem „olyanok”. Mindannyian dolgoztok! Úgy gondolom, az az újságíró is jó újságíró, akinek a magyar kormányhoz közeli Szabad Sajtó Alapítvány a munkáltatója, az is, akinek a megyei tanács, és az is, akinek a D3, a manna.ro vagy netalán Szász Jenő. Miért mondom ezt? Mert problémákra hívják fel a figyelmet, véleményeket, társadalmi jelenségeket mutatnak be! Közbeszéd tárgyává teszik a mindennapi életet, és ez alapján már a politikumnak, ha az illető probléma nincs „kihordva”, vagy egyből akár a közigazgatásnak segítenek, ha közben maga a sajtó „kihordta” a témakört (pl. oknyomozó riport, adatokkal, tényekkel és mindennel alátámasztott anyag jelenik meg), és ezáltal segítenek az itt élő embereken. Ha gondolod, egyenként vehetjük „azokat” a szakmabeli kollégáidat, akikről írsz, és én neked garantálom egyenként, mindegyiktől tudok legalább tíz olyan témakört, amelyben javulás tapasztalható, amióta foglalkoztak vele, kezdve a tej-kifli programtól a kórházi ellátásig, a közbirtokossági visszaélésektől, a politikusi ígéretek számonkérésig, és még rengeteg dolgot tudnék felsorolni.

A 10-es képednél írt megjegyzésre már részben válaszoltam Haáz Sándor Facebook-oldalán, vagyis hogy szerettem volna ott lenni, de nem tudtam, mert a feleségem sok mindenen átment az elmúlt 3 hónapban (is!), és születésnapjára egy másfél napos meglepetésem volt, ami pont erre az időszakra esett. Ha érdekel, személyesen elmondom, de a lényeg, hogy nem tudtam elmenni. Az engedélyezés folyamatával kapcsolatban pedig, ahogy írtam ugyancsak Haáz Sándor Facebook-oldalán: szeretném, ha segítenétek, értsétek meg  a törvényt, a közigazgatást az építkezési rend és fegyelem ügyében. Hiszem azt, hogy azzal az én munkámat is segítenétek, ha egy pár órás tájékoztatót, informális beszélgetést tudnánk szervezni témában érdekelt újságíróknak. Mint ahogy augusztus 23-án írtam válaszul a homoródfürdői törpe-vízierőmű ügyében nekem címzett nyílt levélre, keresni kell minden téren a mindenki számára jó megoldást, és nem egymás megsemmisítése kell legyen a kizárólagos cél a problémakör egy kis szeletét tematizáló véleményben. Hargita megyében van több olyan beruházás, amely esztétikai, de lehet, hogy környezetvédelmi szempontok alapján sem állja meg a helyét – az illetékes hatóságok feladata, hogy ezeket ellenőrizzék és intézkedjenek, ahol kell.

A megyei tanács honlapján megtalálod a szoborépítés engedélyezési folyamatának leírását, amelyre sajnos a mai napig még egyetlen újságíró sem volt kíváncsi, de sokatoknak volt róla véleménye, a részletek megismerésének igénye nélkül, magyarán  csuklóból minősítettetek engem és a munkatársaim munkáját is. Amihez persze jogotok van, nekem meg jogom van hozzá, hogy ezt elmondjam.

Remélem, a következő beszélgetésünk témája kellemesebb lesz, például lesz alkalmunk találkozni Küküllőkeményfalván, az új kultúrotthon átadásán, és arról is készítesz majd képriportot. Hidd el, abban, hogy az megvalósul, neked is szereped van! Ahhoz, hogy ott majd a gyerekeid megtanulhatnak táncolni, összejárhatnak a többi falustárssal, bemutathatják tehetségüket, te is hozzájárultál.  Még akkor is, ha ebben a témában is voltak éles megjegyzéseid vagy ellenvetéseid, amivel a polgármester urat és néha engem is felmérgesítettél. Én azt nézem egy-egy élethelyzetben, hogy mi benne az érték, tiszteletben tartva és figyelembe véve mások véleményét is, és nem azzal foglalkozom, hogy kivel miért kellene haragot tartanom. Egyszóval ha lehetne, egyeztetném az átadás időpontját veled is, hogy legyél itthon, és részt vehess az ünnepi eseményen.

Barátsággal:

Borboly Csaba

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

6 Hozzászólások