fbpx

Idén Csíkszentgyörgyön végeznek szűrővizsgálatot

Az idén májusban sorra kerülő csíkszentgyörgyi egészségügyi szűrővizsgálat megszervezéséről egyeztetettek pénteken a megyeházán a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat küldöttségével.

Kilencedik alkalommal érkezik Hargita megyébe május 11–15. között a magyarországi Bács-Kiskun megyei orvosok egy csoportja. A hagyományossá vált egészségiállapot-felmérő program során idén Csíkszentgyörgy község lakóinak egészségi állapotát mérik fel. A pénteki megbeszélésen jelen volt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke, Mócza György Bács-Kiskun megyei főorvos, Barti Tihamér és Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnökei, Szabó Barna megyemenedzser, Zonda Erika, a Programok, projektek, alárendelt intézmények koordinálása és közbeszerzési vezérigazgatóság vezetője, Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője és Szabó László, Csíkszentgyörgy alpolgármestere.

A testvérmegyei küldöttség ezúttal a helyszín felmérésére, a vizsgálatokhoz szükséges részletek, jogi helyzet tisztázása érdekében látogatott Hargita megyébe. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy előzetesen felmérték, milyen szakorvosokra lenne szükség a megyében, és mindenképpen szeretnének a helyi igényekhez alkalmazkodni. Idén még népesebb szakember érkezik: 11 orvos (nőgyógyász, fül-orr-gégész, neurológus, kardiológus, belgyógyász, urológus, radiológus, labor főorvos, gyerekorvos,  aneszteziológus és általános sebész), 2 asszisztens és 4 laboros. Idén két mobillabort hoznak, amely 1000-1200 vizsgálathoz elég. A családorvosok ajánlhatják betegeiket az időszerű laborvizsgálatokra. A fül-orr-gégész szakorvos Magyarországon a legjobb három között van, ezért a sajtón keresztül is felhívják a családorvosok figyelmét, hogy éljenek a lehetőséggel, és az ilyen jellegű betegséggel küszködő betegeket feltétlenül küldjék el a szűrővizsgálatra.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője rámutatott arra, hogy az orvoskollégium kell engedélyezze a külföldi orvosok ideiglenes munkavállalását, az ideiglenes praxis jogát. Az engedélyeztetés eddig még nem okozott gondot, hisz lelkesek az emberek, örülnek a lehetőségnek. Azt is kiemelte, hogy orvosi rendelőkben, orvosilag engedélyezett helyiségekben zajlanak a vizsgálatok. Zonda Erika vezérigazgató jelezte, hogy idén is egyeztetnek a Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceummal, hogy segítsenek be az asszisztensek, ami az orvosoknak nagy segítség, a tanoncoknak pedig jó gyakorlat. Demeter Ferenc kórházmenedzser biztosította a bács-kiskuniakat, hogy biztosítani tudnak ágyat a nőgyógyászati vizsgálatokhoz, ugyanakkor a citológiai leleteket beviszik a megyei kórházba, az eredményeket megkapják a családorvosok.

A megyeházán folytatott megbeszélést követően helyszíni szemlét tartottak Csíkszentgyörgyön, megnézték a kultúrotthon épületét, megbeszélték, hogy milyen módosítások szükségesek a termekben, hogy megfelelőek legyen a vizsgálatokhoz. A vizsgálatok reggeltől estig zajlanak majd, napi 10 órát. A laborral együtt tíz vizsgálóhelyiséget alakítanak ki, plusz a pihenőt. Az alpolgármester biztosította a jelenlévőket, hogy májusra előkészítenek mindent, illetve lesz személyzet is, amely a segítségükre lesz.

A Bács-Kiskun megyei küldöttség ugyanakkor találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökével is. A szűrőprogrammal kapcsolatosan a megyeelnök kifejtette:

– Nagyon fontosnak tartom, hogy Csíkszentgyörgy községben lesz az újabb vizsgálat, hisz itt sok elzárt kis és távoli település van, ugyanakkor a községen belül látszik az életerős községi közbirtokosságok (Csíkszentgyörgy és Bánkfalva) munkássága, illetve bízom abban is, hogy a községben időnként tapasztalható nézeteltérések ellenére ez az emberi életeket óvó, segítő kezdeményezés összehúzza az időnkénti vitás helyzeteket. Ez a program erősíti az összedolgozást, hisz erre is szükség van, hogy az életet segítő intézmények, vezetők a községben egy irányba dolgozzanak, akár időnkénti nézeteltérést félretéve, ezért is mondtam Rideg Lászlónak, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnökének a különbeszélgetésünk folyamán, hogy testvérmegyeként e téren is segítsenek ez alkalommal – nyilatkozta Borboly Csaba.

A szűrővizsgálatokra egy héten át várják a helyi és környékbeli lakosságot a csíkszentgyörgyi polgármesteri hivatal, közbirtokosság és háziorvos, illetve a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság partnerségének köszönhetően.

Csíkszereda, 2015. március 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.