fbpx

Idén elkezdhetik az Úz-völgyi út felújítását

Több mint 30 millió lej (áfa-nélkül) értékben jelent meg a megyei tanács elektronikus közbeszerzési oldalán az Úz-völgyi, 123-as jelzésű megyei út kivitelezési kiírása. A Csíkszentmárton kijáratától az egerszéki eltérőig húzódó, 14,5 kilométeres szakaszra július 15-ig várják az építőcégek ajánlatait. A beruházás magas értékét a völgyre jellemző szerpentinek indokolják, emellett pedig négy nagyobb hidat is fel kell újítani, valamint a támfalak építésére is szükség lesz az útvonalon.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, mint azt a közösségi oldalán is mondta, bízik benne, hogy a kiírásra lesz megbízható jelentkező építőcég, amely jó minőségi utat fog építeni. Korábban ismertette a beruházás részleteit is. Bákó Megye Tanácsával is többször egyeztettek az út tekintetében, hogy a megyehatáron túl is felújítsák az utat, annak érdekében, hogy a bákói reptér elérhetővé váljon, amely így a legközelebbi reptér lenne a marosvásárhelyi és brassói légikikötők mellett. Az átjárható megyehatár azonban jelentős gazdasági és turisztikai előrelépést jelentene mindkét megye számára, hiszen jelenleg, csak 12A országúton, a Gyimesek irányába lehet aszfaltozott úton átjutni a megyehatáron. Ezen út felújítása fontos gazdasági és turisztikai előnyöket hozhat mindkét megye számára. Az elkezdett közös munkát azonban szerinte beárnyékolja az úzvölgyi haditemető ügye, hiszen fontos, hogy emellett biztosítani tudják a megyék közti átjárhatóságot.

A jelenlegi kivitelezési kiírás az egerszéki eltérőig szól, azonban Hargita Megye Tanácsa Műszaki vezérigazgatósága már korábban elindította a 123-as út, következő, közel húsz kilométeres szakaszára, az egerszéki eltérőtől a megyehatárig (a haditemetőtől 2,93 kilométer Bákó megye irányába), a tervezési procedúrát. Jelenleg az urbanisztikai bizonylatra van szükség. Amennyiben a szükséges dokumentumokat akadályok nélkül sikerül beszerezni, idén erre a szakaszra kiírhatják a tervezési közbeszerzést.

A beruházás részletei a megyei tanács tematikus oldalán érhető el ().

Az Úz-völgyi határvitáról részletesebben az alábbi linken olvashatnak:

https://hargitamegye.ro/uzvolgye.html

Csíkszereda, 2019. július 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.