fbpx

Idén közelebb kerül Kostelek Székelyföldhöz

Jól halad a Kosteleket Szépvízzel összekötő út építése, hamarosan már nemcsak terepjáróval, hanem kisebb személygépkocsival is megközelíthető lesz majd az egykor Szépvízhez, jelenleg a Bákó megyei Ágas községhez tartozó, 99 százalékban magyarok lakta település, ugyanis a tervek szerint még idén elkészül a makadámút a szépvízi önkormányzat, a helyi közbirtokosságok, valamint Hargita Megye Tanácsa összefogása eredményeként. Mint ismeretes, Szépvízről a főúton több mint hetven kilometeres kerülővel lehet eljutni Kostelekre, ám a Szénás nevű erdei úton – amelyre a szépvízi tavat elhagyva, jobbra lehet rákanyarodni a 12A jelzésű országútról – mindössze 15 kilométer a távolság. Az út nagyobb, 8,6 kilométeres szakasza Szépvíz önkormányzata, valamint öt közbirtokosság tulajdonában van.

A tavaly ősszel elvégzett munkálatokat – sáncok, átereszek készítése, szélesítés – tekintették meg a sajtó munkatársaival együtt helyi és megyei elöljárók, vállalkozók január 9-én, pénteken, majd a szépvízi önkormányzat ülést tartott. Ferencz Tibor polgármester elmondta, hogy tavasszal folytatják a polgármesteri hivatal által készíttetett terv alapján elkezdett munkát, kialakítják az út menti árkot, és megoldják a vízelvezetést.

– Az út megyehatárig tartó szakasza 8,7 kilométer, onnan Kostelekig még mintegy négy kilométeres szakasz van, utóbbit a közbirtokosságokkal együtt fogjuk megépíteni egészen be a faluba. Az aszfaltréteg még a jövő zenéje, kormányzati forrástól függ, hogy pontosan mikor lesz erre lehetőség, azt jelen pillanatban nem tudom. Idén viszont a makadámút elkészül – jelentette ki a községvezető.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint azt szeretnék elérni, hogy a kostelekiek az oktatás, a kultúra, az egyházi és a gazdasági élet terén egyaránt visszakapcsolódjanak Székelyföldhöz, hiszen Csíktól alig húsz kilométerre található a település, ezen az úton megközelítve.

– Szeretnénk elérni, hogy tömegközlekedés is legyen ezen az úton, szeretnénk, ha a kostelekiek számára Csíkszereda elérése nem jelentene problémát, ha ugyanolyan könnyen jutnának hozzá különféle szolgáltatásokhoz, mint a csíkiak, és ne érezzék magukat elszakítottnak, hiszen például a magyarságuk megélésében sokat tudunk segíteni nekik. Érezzék, hogy van összefogás, hogy értékes elemei a magyar közösségnek – nyilatkozta a helyszínen a megyeelnök.

Az ügy egyik mozgatója Becze István csíki megyei tanácsos, aki elmondta, hogy a kosteleki magyarságra figyelni kell, hiszen felelősséggel tartozunk nekik, és minél több embert be kell vonni a település Székelyföldhöz való visszakapcsolására. Bende Sándor gyergyói megyei tanácsos szintén jelen volt, akárcsak Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor. Bende Sándor kijelentette, hogy nagyszerű összefogásnak lehetett tanúja a kosteleki út felújítása kapcsán, és ezt a tapasztalatot hazaviszi. Korodi Attila szintén méltatta a megvalósítást, és a folytatásra biztatta a jelenlevőket. Tánczos Barna ugyancsak értékelte a kosteleki út ügyében végzett csapatmunkát, és a további tervek megvalósításához a vidékfejlesztési program pályázatait ajánlotta, amelyekben óriási a potenciál, ezért nem szabad elszalasztani.

Csíkszereda, 2015. január 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.