fbpx

Ifimágnes – a fiatalok tere Hargita Megye Tanácsánál

Borboly Csaba: a víziók és programok mellett teret biztosítunk a fiataloknak a kibontakozásra

November 4-én, pénteken átadták az ,,Ifimágnes” elnevezésű fiatalos közösségi teret Hargita Megye Tanácsa épületében, a korábban meghirdetett ifjúsági közösségi Hackathon és ötletbörze eredményeként.

Az ifjúsággal együtt kialakított terem a TalentMagnet elnevezésű Európai Uniós projekt révén valósult meg, melyben Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt. A projekt elődleges célja az ifjúság támogatása, a tehetséges fiatal munkaerő kivándorlásának mérséklése, a tehetségek vonzása és megtartása helyi szinten. A projekt kifutási ideje alatt nemcsak egy teljes megyét érintő akcióterv készült el, hanem lehetőség adódott egy közösségi ifjúsági Hackathon megszervezésére is, lehetőséget biztosítva arra, hogy a fiatalok igényeiket, problémáikat megfogalmazzák, ezekre pedig közösen megoldásokat is keressenek.

Így merült fel az elvárás egy ifjúsági tér kialakítására, melyet ma birtokba is vehettek. Várják az érdekeltek jelentkezését és mindazokat, akik programokat, rendezvényeket, műhelymunkákat szerveznének a helyszínen. Jelentkezni lehet az [email protected] címen.

 

Az Ifimágnes ünnepélyes átadását itt követhetik végig: https://fb.watch/gAAQ_Jtl24/

 

Az ünnepi ötletbörzét és az Ifimágnes átadását követően, egy műhelybeszélgetés követte, ahol a TalentMagnet projekt akciótervét is bemutatták és számos tehetséges fiatal és vállalkozó osztotta meg sikertörténeteit, ugyanakkor nehézségeit az érdeklődő fiatalsággal.

 

 

 

Az előadók között volt: Dávid Endre, UIET alelnök, Molnár Ildikó, a Doboz csomagolásmentes üzlet megálmodója, Vitos Dorottya, dietetikus, Miklós Kata, tervező, Bajkó Ernő István és Köllő Zsófia, a Logiscool, élményalapú programozóiskola alapítói, mindannyian helyi vállalkozók, valamint Rokaly Szilárd, válogatott jégkorongozó.

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ünnepélyes átadáson kifejtette, hogy a fiatalokkal együtt álmodták meg a teret, melyet igényt szerint bővíteni fognak. A cél az, hogy minél közelebb kerüljenek az ifjúsághoz és az őket érintő kérdésekhez és problémákhoz.

– A lentről felfele való építkezésben hiszünk és abban, hogy fokozatosan kell bevonni a fiatalokat a döntések előkészítésébe és a közös munkába. Egy erős ifjúságnak a víziók mellett szükségük van egy közös helyre is, melyben szabadon alkothatnak, fejlődhetnek és egy közösséggé kovácsolódhatnak.  Erre adunk mi esélyt, ugyanakkor aki ide betér, betekintést nyerhet az intézmény működésébe és napirenden lehet ifjúsági tevékenységeinkkel, hirdetéseinkkel, állásajánlatainkkal – zárta gondolatait a megyei tanács elnöke.

 

Béres Tünde, a TalentMagnet projekt menedzsere mindamellett, hogy ismertette a projekt fő megvalósításait, külön felhívta a figyelmet arra, hogy készül egy applikáció, mely tartalmazza az intézmény és a projekt csapat tevékenységeit, programjait, akcióit.

 

Farkas András, a Pont csoport részéről ismertette a közös munka eredményeit, melyet a Tehetségmágnes projekt csapatával végzett az elmúlt időszakban. Külön kitért az akciótervben foglalt fő cselekvési pontokra: a fiatalok itthon tartása, a tehetségek vonzása, fogadása, integrációja és elismerése, ugyanakkor az ökoszisztéma fejlesztése.

 

 

Bogos Ákos, CSTIT elnök bemutatta az ifjúsági teret az érdeklődőknek, ugyanakkor a műhelybeszélgetés során mesélt a fiatalságnak a külföldi munkatapasztalatairól és a hazatérésének a történetéről, illetve, hogy mi motiválta őt az itthoni újrakezdésben.

 

Dávid Endre, Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) alelnöke, helyi vállalkozó több téren helyt állt már a pályafutása során, önkormányzati szerepet is vállal. Többször kipróbálta már magát külföldön, Amerikában is, de korán megértette, hogy igazi értékeket, melyek különleges jelentőséggel bírnak, csak itthon talál.

 

Molnár Ildikó, a Doboz csomagolásmentes üzlet megálmodója, helyi vállalkozó elmesélte, hogy milyen kihívásokkal szembesült a hosszas útkeresés során, illetve felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy higgyenek magukban és merjenek változtatni, ha úgy érzik, hogy nem a megfelelő úton indultak el.

 

Vitos Dorottya, dietetikus, helyi vállalkozó hozzátette, ha valaki olyan szakmát, munkát választ, amiben igazán jól érzi magát, biztos a siker.

– Igazi elhatározás szükséges, a többi majd jön magától –zárta gondolatait a dietetikus.

 

Miklós Kata, tervező, helyi vállalkozó is több területen kipróbálta már magát, de elmondása szerint kitartás nélkül nagyon nehéz kitörni a holtpontról, persze a tehetség is nagyon fontos.

Bajkó Ernő István és Köllő Zsófia, a Logiscool élményalapú programozóiskola alapítói, kifejtették, hogy számukra a legnagyobb öröm, hogy a pályakezdők számára állásokat tudnak biztosítani.

 

Rokaly Szilárd, válogatott jégkorongozó több külföldi csapatot is erősített, de saját bevallása szerint itthon jobban teljesít a pályán, ugyanakkor több mindent át tud adni és elérni a fiatalsághoz is.

A Hargita 101 programról bővebben itt olvashatnak: https://hargitamegye.ro/hargita-101-program-az-ifjusagert/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.