fbpx

Digitális Székelyföld

A járványidőszak rákényszerített mindenkit a digitális eszközök használatára: aki azelőtt nem, ez időszak alatt kénytelen volt online térben megoldani a munkahelyi vagy személyes feladatait. Ilyen szempontból tekintve, mindenképp jó irányba terelt minket az elmúlt pár év, elindította a társadalmunkat a digitalizáció útján. Már egyre fejlettebb a technológia, a vállalkozások és a közintézmények is igyekeznek tartani a lépést a különböző digitalizációs megoldásokkal.

 

Digitális Szekelyföld Konferencia

Október 27-29. között élvezhették a résztvevők a 8. Digitális Székelyföld Konferenciát, ezúton is gratulálok a szervezőknek, hiszen színvonalas előadókat és nagyszerű témákat sorakoztattak a programban, egy átfogó képet kaptunk régiónk digitalizációs újításairól, az új és a várható technológiai megoldásokról. 2023-ban a digitális készségek éve lesz az Európai Unióban, tehát egyre aktuálisabbá válik a digitalizáció témaköre. Nem kérdés, hogy születnek újabbnál újabb megoldások, amikkel egyszerűbben tudunk majd ügyeket intézni vagy más eredményeket elérni.

 

Digitalizált társadalom egyetlen okostelefonnal

A technológia fejlődésével azonban fontos kérdéssé válik a digitalizáció társadalmasítása is, hiszen az embereknek is kell tartaniuk a lépést az új megoldásokkal. Kell fejleszteni a digitális készségeket, biztosítanunk kell a programok és különböző megoldások közötti átjárhatóságot. Azt gondolom, hogy csak úgy lehet Székelyföldnek jövője, ha lebontjuk a határokat, és a digitalizációval keressük a kapcsolódási pontokat nemcsak az intézmények között, hanem a székelyföldi emberekkel egyaránt. Mivel minden embernek egyedi esete van, mindenkinek más jelenti a kihívást egy folyamatban, a technológiai megoldások lehetőséget biztosítanak a személyre szabott segítségnyújtásra is. Székelyföld modernizálásával hatékonyan tudjuk segíteni az állampolgárok elakadásait, de a társadalmasított digitalizációval az emberek is könnyebben boldogulnak majd a mindennapokban. Fontos célkitűzés a bürokrácia csökkentése, amivel adminisztratív költségeket, időt spórlunk, környezetkímélő megoldásokat választunk.

Képesek kell legyünk szinte mindent igénybe venni és kezelni egy okostelefon használatával. A turizmus tekintetében is fontos a határok lebontása Székelyföldön, hiszen olyan integrált turisztikai rendszerben gondolkodunk, ami egyéni igényeket kiszolgáló szállás, étkezési és szabadidős programlehetőségeket kínál a turistáknak. Az állandó szolgáltatások mellett aktuális információkhoz jutnak majd az applikációt használók a környéken zajló eseményekről, továbbá egyetlen telefonról leszervezheti, kifizetheti majd a teljes a kirándulását.

 

Hargita Megye Tanácsának digitalizálása

Hargita Megye Tanácsának munkaközösségével is igyekszünk fokozatosan áttérni a digitalis megoldásokra: az intézményben dolgozó kollégák 99,9%-a megkapta és használja az elektronikus aláírását, amely folyamatban van az alárendelt intézmények kollégái számára is; nagyon fontos lépés volt az elektronikus beléptető rendszer bevezetése; hamarosan a dokumentumok elektronikus archiválása is elkezdődik

Nyilvánvaló, hogy az információs és kommunikációs technológia az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kap. 2020-ban létrehoztunk szakemberek, pedagógusok bevonásával egy megyei szintű munkacsoportot, amelynek célja felzárkóztatni Hargita megye iskoláit a digitális oktatás terén. Elkészítettük DigEdu2030 Hargita megye digitális oktatásának fejlesztésére irányuló akciótervet, valamint a „Digitális oktatás kihívásai” címmel nemzetközi műhelybeszélgetést szervezett Hargita Megye Tanácsa a Régiók és Városok Európai Hetének keretében. Ugyanakkor a 2021-es évtől kezdődően az Ifjúsági tevékenységeket támogató pályázati programunk egyik kiemelt fontossággal bíró szegmense a digitális oktatás fejlesztése. Dolgoztunk azon is, hogy a megyében minél több gyereknek rendelkezésére álljanak online tanulást biztosító eszközök (táblagépek, laptopok, számítógépek, okos telefonok, stb), viszont a hatékony online oktatáshoz szükség van digitalis oktatási tananyagok fejlesztésére, ahogy a pedagógusok és szülők digitális kompetenciájának fejlesztésére is. A digitalizáció hatására a munkaerőpiac is átalakul, erre kell készülni és erre kell felkészíteni a fiatalokat is az oktatási rendszerben. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége kitartóan dolgozik az új megoldások bevezetésén, a Hargita Hazavár álláskereső weboldal a közeljövőben megújul, illetve készül hozzá egy telefonos applikáció is, hogy még átfogóbb segítséget nyújtson a fiataloknak és a megyében állást kereső személyeknek.

Elindítottuk Hargita megye természeti és kulturális örökségének digitalizációját is: elkészült egy egységes nyilvántartás a helyi értékekről, Hargita Megye kulturális és természeti értékeinek Digitalizálási Központja, természeti látványosságok és turistaösvények digitalizálása is. A könyvtárak és archívumok gyűjteményét is digitalizáljuk, illetve folyamatban van még a megyében lévő történelmi emlékhelyek és temetők, tájházak, irodalmi látnivalók és helyalapú történetek digitalizált gyűjteménye.

Vannak kihívások, sokat kell még társadalom szintjén fejlődjünk a jövőben digitalizáció terén, de úgy gondolom, egy izgalmas és kalandos út vár ránk, ami végső soron rengeteg előnnyel kecsegtet bennünket. Ha bármi kérdése vagy ötlete van, keressen bizalommal akár a Facebook oldalamon is, hiszen jó látni, hogy egyre nagyobb a közösség, így egyre több jó kezdeményezés veszi kezdetét.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.