fbpx

Ifjúsági hetet szerveznek Hargita megyében

Az ifjúság éve 2018 Hargita megyében, az ifjúsági szervezetek támogatását célozza meg Hargita Megye Tanácsának pályázati programja is. A tematikus év jegyében az ifjúsági napot kibővítik egyhetes programra további intézkedések mellett, amelyeket a fiatalok támogatására foganatosítanak helyi, országos, illetve európai szinten. A pályázati programokról és az ifjúság hete rendezvényeiről egyeztettek Bíró Barna Botond alelnök összehívására január 26-án, a csíkszeredai megyeházán a Hargita megyei szervezetek képviselőivel a megyei tanács képviselői: Borboly Csaba elnök, Bíró Barna Botond és Barti Tihamér alelnökök, illetve Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató. A cél a szemléletváltás, hogy minél többet beszéljenek arról, hogy hogyan lehet egy fiatal sikeres itthon – fogalmazta meg a tematikus év célját Borboly Csaba.

A költségvetés elfogadása után a megyei tanács kiírja pályázatait, az ifjúsági pályázatok idei újdonsága az erdei iskola program – ismertette Bíró Barna Botond. A keretösszeget megemelték, idén ez 250 ezer lej. Az alelnök hozzátette: a jövő hét folyamán még várják a szervezetek javaslatait a kiírások optimalizálására, illetve ötleteiket, hogy milyen rendezvényekkel járulnak hozzá a tervek szerint május 7-én kezdődő ifjúság hetéhez. Az egyhetes rendezvény célja, hogy a szórakoztató programok mellett minél több figyelemfelkeltő akció legyen, és ezeknek legyen mérhető hatásfoka a későbbiekben – hangsúlyozta a megyei tanács alelnöke. Bíró Barna Botond továbbá arra hívta fel a szervezetek figyelmét, hogy az ifjúsági pályázatok mellett használják ki a kulturális vagy a turisztikai pályázatok nyújtotta lehetőségeket is.

A pályázatok leadása tekintetében idén nagy hangsúlyt fektetnek az online leadásra, fűzte hozzá Zonda Erika.

Nagykorúvá vált Hargita Megye Tanácsának ifjúsági programja, fogalmazott Borboly Csaba, hiszen közel húsz éve működtetik azt. A megyeelnök is arra biztatta a jelenlevőket, hogy használják ki a pályázati lehetőségeket, illetve az általa vezetett intézmény támogatásáról biztosította a fiatalokat. Az ifjúság évének célkitűzését a szemléletváltásban fogalmazta meg, mint mondta, beszéljenek minél többet arról, hogy hogyan tud egy fiatal sikeres lenni itthon. Az erdei iskola programon keresztül több tízezer fiatalt szeretnének kivinni a természetbe, illetve a megyei tanács minden alintézménye fog szervezni fiataloknak szóló programokat. Ahhoz, hogy itthon „lássák” a jövőt, pályaorientációs tevékenységekre és tanácsadásra van szükség, mondta a megyeelnök. A fiatalok támogatására együttműködésre és a programok összehangolására van szükség helyi szinten, de az uniónál is készül az ifjúsági stratégia, amelybe minél több, a fiatalokat segítő intézkedést bele kell foglalni. Az igényeket országos és európai szinten is el kell mondani, hangsúlyozta Borboly Csaba, ebben számít főként az országos struktúrák segítésére.

Helyi szinten a lakhatási körülményeket szeretnék megoldani, vannak erre jó példák a megyében, ezek közé tartozik az ingyenes vagy kedvezményes telkek biztosítása, illetve a szolgálati lakások építése. Ezekkel a kedvezményekkel sok fiatal értelmiségit lehet hazavonzani, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljáró továbbá hangsúlyozta, hogy prioritásként kezelik a fiatal családok ügyét, ebben nagy szerepet vállal a megyei tanács családügyi munkacsoportja, illetve számítanak a magyar kormány támogatására is.

Egyértelmű a városok elszívó hatása, mondta Borboly Csaba, erre szolgál alternatívaként a megyei tanács Kisfalu programja, hogy a családi házak ne álljanak üresen, a hazaköltöző fiatalok pedig kapjanak gazdasági és kulturális lehetőségeket, megfelelő közlekedési hálózatot vidéken is. Továbbá fontos a fiataloknak a médiában való szereplése, illetve hogy a médián keresztül eljussanak minél több fiatalhoz, mondta a megyeelnök, és kihangsúlyozta a szórványkapcsolatok további ápolását is csereprogramok révén Temes, Krassó-Szörény és Beszterce-Naszód megyékkel.

A megyeelnök befejezésül a lentről felfele való építkezés lehetőségét taglalta, illetve ajánlotta a fiataloknak a megyei tanács gyakornoki programját.

A megbeszélésen jelen volt és fejlesztési terveiről, illetve programjairól beszámolt Simó Irma, az Áradat Egyesület elnöke, Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, Ráduly Andrea a gyergyói ifjúsági szervezetek képviseletében, Koronka Sándor a Hargita megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóságtól, Kedves Péter a Care2Travel szervezet részéről, Bálint Lajos, a Romániai Magyar Cserkészszövetség részéről, illetve a szervezet csíki körzete, Lux István a Csibész Alapítvány részéről, Gál Demeter, a Hargita Megyei Magyar Diáktanácstól és Cilip Árpád, a Csíki Területi Ifjúsági Tanács részéről.

Csíkszereda, 2018. január 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.