fbpx

Az Európai Parlament közmeghallgatásán vett részt Borboly Csaba

Az Európai Unió Ifjúsági Stratégiájának közmeghallgatásán vett részt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke, január 23-án Brüsszelben, Európai Parlament Kultúra és Oktatás Bizottsága elnöke, Petra Kammerevert felkérésére.

A közmeghallgatáson az Európai Parlament kultúra és oktatási bizottsága, az Európai Bizottság, az Európai Ifjúsági Fórum képviselőivel közösen válaszolt a megyeelnök a parlamenti képviselők kérdéseire, az Unió ifjúsági stratégiáját illetően.

Borboly Csaba három fő témára hívta fel a figyelmet: az esélyegyenlőség biztosítására, a fiatalok társadalmi szerepvállalására, valamint a vidéki-, illetve periférikus környezetben élő fiatalok gazdasági és társadalmi integrációjára. A megyeelnök elmondta, az EU különös figyelmet kell fordítson a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesített (NEET) fiatalokra, és célzott programokkal kell integrálni őket. „Minden tagállamnak biztosítania kell azt az alapcsomagot, mely többek között magában foglalja a nagy sebességű internethez való hozzáférést, a nyelvtanulást, a pályaorientációs tanácsadást, a tutorálást, a tanulmányok finanszírozási lehetőségeit és az első munkahelyhez való jog garantálását” – emelte ki Borboly Csaba.

Tekintettel fiatalok érdeklődésére az ifjúsági szervezetekben való szerepvállalás és az önkéntesség iránt, kiemelt figyelmet kell fordítani a jövőben a rendszer infrastruktúrájának fejlesztésére, annak érdekében, hogy az ifjúság felelősen részt vegyen a demokratikus döntéshozatalban.

„Fontos, hogy a helyi önkormányzatok a helyi stratégiák kialakításába bevonják a fiatalokat mind a tervezés, mind a gyakorlatba ültetés és kiértékelés folyamataiba” – emelte ki Borboly Csaba.

A közmeghallgatás során a megyeelnök hangsúlyozta a vidéki régiók fiatal népességére irányuló figyelem fontosságát. Támogatni kell őket, hogy megőrizzék a vidéki területekhez való kötődésüket és gondoskodni kell arról, hogy folytassák ezeken a területeken a mezőgazdasági munkát, mégpedig olyan, megfelelő képzés révén elsajátított hagyományos földművelési technikákkal, amelyek környezetbarátok, és tiszteletben tartják a fenntartható gazdálkodás elveit. Ezeknek a módszereknek pénzügyi szempontból életképesnek, gazdaságilag pedig jövedelmezőnek kell lenniük – mondta a megyeelnök és hozzátette, hogy a szociális hátrányok leküzdése révén frissül a munkaerőpiac és javul a foglalkoztatottak aránya.

Borboly Csaba, az Európai Régiók Bizottsága tagjaként terjesztette elő „Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés” véleménytervezetet, amelyet a 2016. február 10-i plenáris során fogadott el a Régiók Bizottsága. A dokumentum itt érhető el.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában folyatott tevékenységéről bővebben itt lehet informálódni.

Csíkszereda, 2018. január 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.