fbpx

III. Csíkszeredai Kórháznapok

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház július 5-7-e között szervezi meg a III. Csíkszeredai Kórháznapokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Orvosi Kollégium társszervezésével.

A rendezvény, amelyen négy ország egyetemi központjaiban dolgozó professzorok fogják bemutatni az orvoslás újdonságait és térségbeli orvosok ismertetik munkájuk tudományos eredményeit, a Sapientia EMTE csíkszeredai karán zajlik.

„A harmadik Csíkszeredai Kórháznapokat megszervezve úgy érzem, közelítünk a három évvel ezelőtt kitűzött célunkhoz: létrehoztuk a találkozási pontot az orvostudomány újdonságait Csíkszeredába elhozó egyetemi professzorok, orvoskollégák és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosai, illetve a térség egészségügyi szakemberei számára. A kórháznapokon mi is egyre bátrabban mutatjuk meg magunkat, évről évre több helyi orvoskolléga számol be a szekciók keretében eredményeiről. A tudományos munka mellett, reméljük, szakmapolitikai döntések is körvonalazódnak rendezvényünkön, ezek a kórházunk jövőbeli egészségügyi ellátásának a színvonalát fogják emelni. A kórháznapokon a találkozásokat is fontosnak tartjuk, a szakmai kapcsolatrendszer építése a mindennapi munkában kamatozik” – mondta pénteken a konferencia ismertetésére a kórház könyvtárában szervezett sajtótájékoztatón dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Kifejtette, mindig partnerségre, együttműködésre törekedtek, ezért a kórházbeli orvosok, rezidensek, asszisztensek mellett számítanak a megyebeli családorvosok jelenlétére is. A nagyközönség is benézhet az előadásokra és a konferencia utolsó napján szervezett nyílt napok keretében a kórház egyes osztályaira is.

„A Sapientia EMTE felvállalja azon szakmai rendezvényeket, amelyekhez tud kapcsolódni, így a Csíkszeredai Kórháznapokat is. Ki szeretném emelni, hogy a konferencia eddigi három éve alatt hogyan fejlődött a kórház és az egyetem együttműködése: míg három évvel ezelőtt még az egyetem általános bemutatása szerepelt a programpontok között, addig tavaly együttműködési szerződést kötöttünk a megyei kórházzal, idén pedig több tudományos előadással és poszterekkel vesznek részt a rendezvényen a kollégák. Az egyetemen indulása óta több olyan tudományos projekt zajlik, amely kapcsolódik orvosbiológiai kutatásokhoz és a kórház orvosaival közös kutatások alapjai is körvonalazódnak” – ismertette a sajtótájékoztatón Mara Gyöngyvér, a társszervező Sapientia EMTE rektorhelyettese.

Dr. Dobrică Adrian sebész, a kórház megbízott kutatási igazgatója úgy gondolja, a kórháznapok mindig ünnepi alkalmat jelentenek és számadásra késztetnek. A tavalyi kórháznapok óta eltelt időszakból Dr. Dobrică Adrian kiemelte a Sapientia egyetemmel való együttműködés fejlődését, a kórházbeli orvosok tudományos konferenciákon való részvételét és rámutatott, a szakmai tevékenység terén is van felmutatnivaló: új szakok jelentek meg és fejlődtek a kórházban. „Vannak megvalósítások, például közel két százalékosra csökkent nálunk az elhalálozás a politraumás esetekben, ez pedig sokkal az országos átlag alatt van. Még kis, de elhívatott csapat van itt” – emelte még ki a sebész.

Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke Brüsszelből küldött videoüzenetben méltatta pénteken a kórháznapok fontosságát. „A regionális klinikai kórház státusának eléréséhez szükség lesz tudományos eredményekre, a jövő heti tudományos konferencia ezt is szolgálja. Bízom benne, hogy sokan eljönnek a kórháznapokra” – mondta a megyei önkormányzat elnöke.

A III. Csíkszeredai Kórháznapok programja a www.spitalmciuc.ro honlapon olvasható.

Csíkszereda, 2019.06.28

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.