fbpx
sdr

Interregionális csoport a helyi termékek érdekében

Go local! – Best practices of sustainable food policy on local level – címmel szerveztek workshopot október 11-én, szerdán a Régiók Bizottsága (CoR) épületében Brüsszelben, a régiók és városok európai hete rendezvénysorozat részeként (#EURegionsWeek).

A négynapos rendezvény az egyik legfontosabb esemény az EU regionális irányelvei mentén, amelyen régiós és városi közigazgatásban dolgozó tisztviselők, valamint szakértők, oktatók és kutatók oszthják meg egymással a regionális és városfejlesztés területén kialakult bevált módszereiket és ismereteiket.

A Hargita Megye Tanácsa főszervezésében létrejött workshopon számos hazai, magyarországi (Bács-Kiskun, Pest és Vas megye részéről, továbbá képviselte magát Borsod-Abaúj-Zemplén megye is) és európai jó példa hangzott el. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottságának tagja a Székely termék mozgalmat ismertette és megfogalmazódott egy interregionális csoport létrehozása, amely a fenntartható uniós élelmiszerpolitika témája köré épül, különös hangsúlyt fektetve a hagyományos és helyi termékek előállításának fejlesztésére, a helyi kistermelők támogatására.

A workshop moderátora Winkler Gyula (videó az EP-képviselővel), RMDSZ-es európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet, hogy a pulpituson helyet foglal az Anna Panna névre keresztelt székely baba is. Elmondta, egyre fontosabb a fenntartható gazdálkodás és a fenntartható élelmiszer ellátás, és az Interreg csoport létrehozása is egy lépés az ez irányú fejlesztések felé. (Borboly Csaba Facebook-bejegyzése a babáról).

– Ki szeretném emelni, hogy a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés céljából a Közös Agrárpolitika mezőgazdasági támogatási rendszer jóval hangsúlyosabban kell támogassa kistermelőket, ebben a tekintetben pedig szükség van a KAP eszközeinek reformjára – mutatott rá bevezető előadásában Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Előadásában az Építsünk Biztos Jövőt! Stratégiát is ismertette, Hargita Megye Tanácsa Középtávú Gazdaságfejlesztési Programjának egyik fő prioritása a minőségi élelmiszertermelés támogatása, ebben a tekintetben pedig a helyi erőforrások maximális kiaknázása. Mindez ötvözve a helyi turizmus fejlesztésével, valamint a vállalkozói szellem növelését célzó programokkal.

A Székely termék mozgalommal kapcsolatosan rövid összegzést adott az eddigi eredményekről: eddig 109 termelőnek ítélték oda a Székely termék védjegyet, összesen 836 termékre (élelmiszertermékek, kézműves termék, szellemi termék, ipari termék).  Havonta megrendezik a hagyományos termékek vásárát, valamint a tavaszi, őszi és karácsonyi nagy vásárt. Erről bővebben Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője számolt be a jelenlévőknek.

Az interregionális csoport létrehozásával kapcsolatosan Borboly Csaba kiemelte: az EU jogszabályokban minél hangsúlyosabban jelenjenek meg a helyi termelők érdekei, valamint olyan intézkedések előremozdítása, amelyek segítik a minőségi hagyományos termékek előállítását, illetve értékesítését.

– Fontosnak látjuk a csoport a létrehozását, ugyanis a helyi termékek minőségi garanciát nyújtanak a fogyasztónak a termék hitelességéről, ugyanakkor a vidék fenntartható fejlesztésének hatékony eszköze. Az interregionális csoport tevékenységének célja tehát a helyi termelők érdekérvényesítésének elősegítése – summázta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

– Tegyünk azért, hogy a helyi termék-előállítás fejlesztésével csökkentsük a klímaváltozás negatív hatásait, ugyanis az a bidoverzitás szinte minden dimenzióját képes megváltoztatni. Ezért tisztelettel kérem önöket, támogassák csoport létrehozására vonatkozó kezdeményezésünket! – kérte a jelenlévőktől Borboly Csaba, a Régiók Bizottsága raportőre. (helyszíni videó a megyeelnökkel)

A folytatásban Daniel Buda, EP-képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja szólalt fel (videó interjú a workshop után), majd Páczay György az Európai Parlament szakértője és Robert Sorin Negoiță, a Régiók Bizottsága romániai delegációjának elnöke kapott szót. A folytatásban magyarországi jó példákat ismertettek Hargita megye testvérmegyéi közül. Előadást tartott még Alin-Adrian Nica, a CoR romániai delegációjának tagja és Arno Kompatscher, dél-tiroli jelentéstevő, aki nagyon pozitívan értékelte az interregionális csoport létrehozását.

A workshop végén Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő fogalmazta meg a konklúziókat. (Interjú az EP-képviselővel) A workshopon elhangzott annak fontossága, hogy az EU-s döntéshozatal figyelmét fel kell hívni, hogy a hozzánk hasonló kistermelők számára az előnyök legyenek biztosítva.

A workshop után a székely termékeket meg is kóstolhatták a résztvevők, nagy sikernek örvendtek a házi készítmények, sajtok, ízletes kenyér, tepertő és zakuszka, valamint a szörpök és lekvárok. Fotók a kóstolóval egybekötött kiállításról.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszönetét fejezi ki a csapatnak, aki segített a workshop megszervezésében és lebonyolításában, illetve a székely termékek feltálalásában, és azok bemutatásában.

A helyszínről készült videók itt tekinthetők meg: LINK

Összefoglaló videó a workshopról.

A workshopról készült fotók a COR oldalán tekinthetők meg: https://www.flickr.com/photos/euregionsweek/albums/72157687745513514

 

Csíkszereda, 2017. október 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.