fbpx

Intézményi összefogás a gazdaság hatékonyságának növeléséért

Azoknak a fiataloknak, akik távolabb dolgoznak, például kutatólaboratóriumokban, a Csíkszeredába való hazajövetel egy perspektíva lehet. Azon kell dolgoznunk, hogy minél több, tudással rendelkező fiatal érezze, hogy szükség van rá itthon, ehhez fogunk mi nyújtani feltételeket, de mindehhez szükség van EU-s finanszírozásokra – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon az augusztus 4-i csíkszeredai tanácskozáson, amely arról szólt, hogy a megyei tanács európai uniós forrásokra pályázik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együtt, a gazdaság hatékonyságának növelése céljával. Egy ezt célzó integrált projekthez szeretnének pályázni közel kilencmillió euróra.

Ez volt az első megyei szintű gyűlése a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek (ADR), és Hargita Megye Tanácsa részéről ismertették a stratégiákat a 2021–2027-es időszakra vonatkozóan, illetve a projektportfolió elkészítésének finanszírozásáról is értekeztek, amely a fontosabb stratégiai ágazatokat érinti. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, prioritásként kezelik azt, hogy a Sapientia egyetem kutatóinak, illetve további kutatóknak az együttműködésével, a kutatások, technikák kidolgozása során olyan kutatási eredmények keletkezhetnek, amelyek segítséget jelenthetnek annak, aki egy céget akar indítani, vagy műhelyt akar nyitni. Ezáltal növelik a gazdaság hatékonyságát, és fontos, hogy erre a célra európai uniós pénzeket hívjanak le.

– Olyan vállalkozásokat, műhelyeket lehet létrehozni, amelyek innovatív módon magas hasznot tudnak előállítani. A magas szintű kutatói munkával lehet elérni olyan innovatív beruházásokat, amelyek a magas szintű tudásigény mellett magas bérezést is biztosítanak– emelte ki a megyei tanács elnöke.

Hargita megyében a Sapientia egyetem, valamint a Vadgazdálkodási és Hegyvidéki Erőforrások Kutatási és Fejlesztési Intézete közreműködésével, a kutatók magas szintű tudásának alkalmazásával olyan megoldásokat, technológiákat fejleszthetnek ki, amelyekkel növelni lehet akár az élelmiszeripar, fafeldolgozás terén a hatékonyságot. Abban bíznak, hogy sok kis- és középvállalkozás találhatja meg a számításait, ezért olyan üzleti jövőkép felvázolását tervezik, amelyben egy egyetem kutatási, fejlesztési kapacitását is hasznosítják, mindezzel pedig a szokványostól eltérően komoly versenyelőnyt tudnak biztosítani.

– A kutatást, fejlesztést és inkubátorházat érintő integrált projektek célja: megkönnyíteni a régióban működő kis- és középvállalkozások elindítását és fejlődését, amelyek egyetemekkel, állami intézményekkel és más üzleti partnerekkel együttműködve képesek lesznek előnyként használni a technológiákat, az infrastruktúrát és az üzleti szolgáltatásokat. Az integrált inkubátorközpont egyesíti a technológiai és kutatópark jellegzetességeit, valamint az inkubációs központ jellemzőit, mindezzel támogatva a fiatal vállalkozók piacra lépését, valamint a termékek és szolgáltatások kialakítását, illetve az eredmények alapján végzett piaci tesztelést is. Ez a projekt három pillérre épül, az alkalmazott kutatás, alapkutatás és az üzleti-fejlesztési-innovációs technológia átadására szolgáló inkubátorokra. Ebben a projektben közreműködő partnereink a Sapientia egyetem kutatói – mondta el a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba szerint a szóban forgó munkamegbeszélés megerősítette a résztvevőket abban a meggyőződésükben, hogy sikeres lesz a pályázatuk.

 

Csíkszereda, 2020. augusztus 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.