fbpx

Európai konzultáció – állami támogatások és közbeszerzés COVID 19 kontextusban

Hargita Megye Tanácsa továbbította a lakosság válaszait az Európai Bizottságnak

Hargita Megye Tanácsa rendszeresen részt vesz a Régiók Bizottságának keretében szervezett tevékenységekben és programokban, köztük az európai konzultációkban, amelyek a helyi és megyei érdekeltségű témák mentén vannak meghirdetve.

A Régiók Bizottságának a konzultációs hálózata (RegHub) az uniós jogszabályok gyakorlati végrehajtásának értékelése érdekében jött létre. A RegHub célja, hogy a különböző régiók szintjén felmérje a lakosság viszonyulását, véleményét. Ez fontos, mivel egy átmeneti kapocsként működhet az Európai Unió és az emberek között. Az Európai Bizottság felfigyelve erre a lehetőségre, pozitívumnak tartja a RegHub rendszerét, amelynek Hargita Megye Tanácsa is aktív résztvevője.. A RegHub által szervezett konzultáció az Európai Unió COVID 19 világjárvány kontextusban érvényes állami támogatásokról és a közbeszerzési eljárásokról kérte a lakosság véleményét.  A megyei tanács a válaszokat továbbította a Régiók Bizottságának vezetőségéhez, amely értesíteni fogja az Európai Bizottságot a beküldött álláspontokról, a megfogalmazott problémákról és kihívásokról, amelyekkel ebben az időszakban szembesültek.

A konzultáció célja, hogy összegyűjtse az ezeket végrehajtó regionális és helyi érdekelt felek releváns felhasználói tapasztalatait. Ezeket az információkat a Régiók Európai Bizottsága arra fogja felhasználni, hogy értékes üzeneteket küldjön az Európai Bizottságnak és a többi uniós intézménynek azok szemszögéből, akik végrehajtják az intézkedéseket az EU régióiban és városaiban.

A kérdőívre a Csíkcsicsói Polgármesteri Hivatalt, Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Kabelkon Broadband, Magtár, Gyergyóremetei Polgármesteri Hivatal, Szentegyházi Polgármesteri Hivatal, Vaslábi Polgármesteri Hivatal és Sebestyén Csaba parlamenti képviselő részéről érkeztek javaslatok

A felmérésre kapott válaszok alapján a következő igények fogalmazódtak meg: könnyített kommunikáció, illetve könnyebb hozzáférés az információkhoz az állami támogatások lehetőségei kapcsán a kormányok részéről; csökkent a bürokrácia, ami elősegítené az állami támogatások gyorsabb elérését; a mezőgazdasági és az élelmiszeripar támogatásának szükségessége; a közbeszerzési periódus rugalmasabb meghosszabbítása 2020 decemberénél hosszabb időszakra.

 

Csíkszereda, 2020. augusztus.11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.