fbpx

Iskola másként lovas programmal Hargita megyében

A Hargita Megyei Agrárkamara a Lovas értékek támogatása 2014-ben program keretében, a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel együttműködve szervezi meg az  Iskola másként program részeként április 7-11. között a Hargita megyei kisiskolások lovardalátogatását, ahol lehetőség lesz lovaglásra, lósimogatásra, ismerkedésre a lovakkal.

Az agrárkamara munkatársai térségenként egyeztettek azokkal az egyesületekkel, ahol megvannak a megfelelő feltételek, szakmai hozzáértés egy ilyen program elindítására, illetve szeretnék fogadni a gyerekeket.

A program részeként négy egyesület, illetve alapítvány vállalta, hogy iskolás csoportot fogad: az Élő Szövetkezet Alapítvány, Csicser tangazdaság, Székelyudvarhelyről, a Lobogó Sport Klub Egyesület, Homoródfürdőről, a Kavalliera Sport Egyesület, Kotormányból, Csíkszentgyörgy községből, illetve a Földvári Károly Hagyományőrző Egyesület Gyergyószentmiklósról, akiknek ezentúl is szeretnénk megköszönni önzetlen támogatásukat, hiszen annak ellenére, hogy hatalmas költségei vannak a lovardák fenntartásának, ők vállalták a gyerekek fogadását.

Ugyanakkor tizenegy iskola válaszolt a felhívásra, a bejelentkezések alapján közel ezer kisiskolás fog ismerkedni a lovakkal, a lovas sportokkal.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a program célja, hogy a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltéseként, az érdeklődők számára biztosítsák a lehetőséget a lovassportok, a lovászkodás, a lovaglás rejtelmeibe való betekintésre. A megyei tanács 2009-ben hozott létre lovas munkacsoportot, és az évek során sok nehézséggel, akadállyal találkoztak, azonban szívós és tudatos munkával eredményeket lehet elérni – emelte ki a megyeelnök.

– Az évek során számos sikeres programot lebonyolítottunk, egyik kiemelkedő eredmény a Gyergyói Lovas Napok, amelyet a Bajkó Tibor által vezetett Krigel Sport Klub szervezett, és amely nagyban hozzájárult a lovassportok népszerűsítéséhez megyénkben. De ide sorolhatjuk a Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete által 2011-től lebonyolított pályázati rendszert is, amelyen keresztül számos lovas rendezvényt, eszközbeszerzést sikerült támogatni. A fiatalok lovassportokra való nevelésének ötlete már 2012-ben megfogalmazódott a megyei tanácsnál tartott tanácskozásokon, azóta dolgozunk azon, hogy a kicsiket bevonjuk ezek gyakorlásába, megszerettessük velük a lovakat, hogy ne féljenek, bátran üljenek nyeregbe, ahogy őseik is tették. Az új generációknak lehetőséget kell adni arra, hogy ugyanazt felleljék a természetben, amit annak idején a szüleik. Azért örülök ennek a programnak, mert az évek során kifejtett munka konkrét eredményeit látom megvalósulni. Köszönöm a lovas munkacsoport állandó munkatársainak, Márton Istvánnak, Ábrahám Emmának és Blága Csillának, akik évek óta dolgoznak a lovas programok minél szélesebb körben való kiterjesztéséért megyénkben, és a nehézségek ellenére újra és újra nekifogtak újabb programok kivitelezéséhez – mondta Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2014. április 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.