fbpx

Ismét dolgoznak a büdösfürdői úton

Közel hat kilométernyi aszfaltréteggel lesz több a Büdösfürdő felé vezető, 123D jelzésű megyei úton két hónap múlva – hangzott el a szóban forgó úton a munkálatok augusztus elsejei elkezdésén, ahol találkoztak Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkszentkirály  és Csíkszentimre község önkormányzatának képviselői, a kivitelező cég munkatársa, továbbá a lakók közül az érdeklődők. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, a tervező és a kivitelező céggel való bürokratikus huzavonát követően sikerült eljutni idáig, hogy a tavaly leállított munkálatokat folytassák. (A megyeelnök blogjában részletesen, kronologikusan leírja a büdösfürdői út felújításának történetét, elolvasható a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1028975160483200)

A beruházás a 123D megyei út 4+200–10+000 km útszakaszát érinti, a felújítás előtt álló szakasz hossza tehát 5,8 kilométer. Összértéke 4 681 102,65 lej áfával együtt, magában foglalja a teljes útszerkezet építését: az alapozást, két réteg aszfalt leterítését, átereszek, földsáncok kialakítását.

A beruházás 2015. október 5-én kezdődött, előreláthatólag idén befejezik, a kivitelezőnek 60 nap áll rendelkezésére. A munkálatok kivitelezésére két szerződést kötött a megyei tanács: egy 1 kilométeres és egy 4,8 kilométeres szakaszra. Mindkettő esetében a jótállási idő öt év. Az első szerződés esetében már elkészült a 20 cm ballasztréteg és a 15 cm törtkő réteg, valamint megtörtént a sáncok kiásása meg az átereszek behelyezése. A második szerződés esetében a 20 cm ballasztréteget és a 15 cm törtkő réteget készítették el két kilométeres szakaszon, és ugyanezen az útrészen kiásták a sáncokat, elhelyezték az átereszeket.

A munkálatkezdés megtekintésén jelen volt Barti Tihamér alelnök, Becze István és Sándor György megyei tanácsos, valamint Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere és Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere is. Barti Tihamér a romániai bürokrácia nehézkes működését azzal illusztrálta, hogy 51 átirat kellett a munkálatok elkezdéséhez. Becze István elmondta, reméli, a felújítás befejezése után mindenki elfelejti a sok bosszúságot, panaszkodó sms-t. Székely Ernő bízik benne, hogy a korszerűsítés után Büdösfürdő fejlődni fog. Fülöp Kinga ezzel egybehangzóan úgy vélte, nemcsak a büdösfürdői nyaralótulajdonosok számára, hanem turisztikai szempontból is hasznos lesz az útfelújítás.

Csíkszereda, 2016. augusztus 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.