fbpx

Ismét kilátástalan helyzetbe került a Hargita megyei gyerekvédelmi rendszer

Ismét pénzügyi nehézségekkel küzd a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság. Hétfőn, augusztus 27-én a Társadalmi Párbeszéd Bizottság rendkívüli ülésén elhangzott, hogy a tavalyhoz hasonlóan idén is pénzügyi gondokkal küzd a gyermekvédelmi rendszer. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy ez a helyzet a tavalyihoz képest még súlyosabb, hiszen a megyei tanács idén költségvetési hiánnyal küzd és az apparátushoz tartozó alkalmazottak számára sincs fedezet a bérekre. – A kormány ugyan megemelte a fizetéseket, azonban a szükséges forrásokat nem biztosította, amely nehéz helyzetbe sodorja, úgy az önkormányzatokat, mint az alárendeltségükbe tartozó intézményeket. Sajnálatos ugyanakkor, hogy az országban csak úgy tudunk döntéseket kieszközölni, ha felemeljük a hangunk – tette hozzá Borboly Csaba, utalva ezzel a tavaly év végi helyzetre is.

Gyermekvedelem_2018aug27 (1)

Tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy a gyermekvédelmi rendszer Hargita megyei szervezete többször felhívta az illetékes minisztérium figyelmét a problémára és Borboly Csaba Elekes Zoltán igazgatóval Bukarestben a Pénzügyminisztériumban, valamint a Fejlesztési Minisztériumban folytattak megbeszéléseket. Ezt követően sikerült kiharcolni 2,7 millió lejt a kormánytól. Majd októberi rendkívüli tanácsülésén 1,6 millió lejt hagyott jóvá a megyei tanács testülete. Novemberben sikerült jobb belátásra bírni a kormányt, amikor is kormányhatározattal fogadták el 36 megye gyermekvédelmi rendszerének költségvetés kiegészítését összesen 239, 88 millió lejjel. A Hargita megyei rendszer ebből tíz millió lejt kapott. Ekkor Borboly Csaba elmondta, hogy gyakorlatilag az országos problémára csupán Hargita megyéből emelték fel hangjukat.

A mostani helyzetben a megyei tanács vezetője és Petres Sándor alprefektussal közösen arra a döntésre jutottak, hogy a két intézmény ismét felszólítja a kormányt, hogy sürgősen egészítsék ki a költségvetést. Borboly Csaba szerint a megyei tanács felhasználta forrásait, hiszen több beruházás is kivitelezés alatt van a megyében és az apparátus munkatársainak sincs biztosítva a fizetési alap az év hátralévő részére. – Közösen kell felemelnünk a hangunk, beleértve az ország többi megyéit is, hiszen ez nem Hargita megyei eset. Kérni fogjuk a kormánytól, hogy a megemelt fizetésekhez biztosítsák a szükséges pénzügyi hátteret is. Minden megyében egyformán kell ezt biztosítani, hiszen nem függhet a megyei tanács bevételeitől, hogy a gyerekek enni kapjanak. Hargita megye költségvetése nem egyenlő Kolozs vagy Temes megyékével.

A gyermekvédelmi rendszer tavaly a kormányhoz megfogalmazott levele az alábbi linken olvasható:

https://www.facebook.com/DgaspcHr/photos/a.671469696271697/1495795793839079/?type=3&theater

A Munkaügyi Minisztérium 2018, júliusi válasza az alábbi linken olvasható:

https://drive.google.com/open?id=1e5wkZGOJw9Ici6EOuSmePht7oQCh6B9g

A témában megfogalmazott levelek az alábbi linken olvashatóak:

https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UUHB3Y3J2Sk14NDg

Csíkszereda, 2018. augusztus 27.

 359 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...