fbpx

Javaslat a tantestületeknek a gyergyói jó példa alapján

Azoknak a tanintézetekben, ahol jelenleg nincs igazgató, és ideiglenesen ki kell nevezni valakit, a tantestület javasolhatja a korábbi vezető kinevezését, ha elégedettek a munkájával, és élvezi a kollégák bizalmát. Ennek kapcsán a gyergyószentmklósi jó példa követését javasolta Borboly Csaba.

– Ezekben a napokban zajlik a megye több településén az ideiglenes iskolaigazgatók kiválasztása, a probléma több tanintézetben is fennáll egy értelmetlen miniszteri rendelet miatt – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke a testület december 21-i, Parajdon tartott soros ülésén beszámolt arról, hogy Gyergyószentmiklóson két iskola – a Salamon Ernő Gimnázium és a Kós Károly Általános Iskola – tantestülete is bátor döntést hozott, hiszen a korábbi igazgatót javasolják a tanfelügyelőségnek kinevezni. Mindezt tették annak ellenére, hogy egy rossz miniszteri rendelet szerint, aki részt vett versenyvizsgán, vagy hiányzott a versenyvizsgáról, azt nem lehet a tantestület javaslatára ideiglenesen kinevezni, fejtette ki Borboly Csaba, aki december 21-én ellátogatott a fenyédi iskolába, ahol hasonló a helyzet. A tantestületeknek szóló felhívását Facebook-oldalán is közzétette a megyeelnök: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1374624335889995/

Borboly Csaba a gyergyói jó példára hívja fel azon tantestületek figyelmét, amelyeknél jelenleg nincs igazgató, és ideiglenest kell kinevezni, hogy ha meg vannak elégedve a korábbi vezető munkájával, az élvezi a tantestület bizalmát, akkor javasolhatják őt. Továbbá bízik benne, hogy az új oktatási miniszter meg fogja változtatni ezt az értelmetlen rendeletet, amely ebben a formájában, ahogy kiközölték, teljesen diszkriminatív.

Barti Tihamér úgy látja, egy iskola tanári közösségének szakmai és emberi véleménye, ajánlása kellene a legfontosabb legyen ebben az esetben, semmiképp ne valamiféle szubjektív szempontrendszer alapján nevezzék ki a magyar oktatási intézmények vezetőit, hiszen ez a munkavégzés rovására mehet. Az alelnök szerint ugyanakkor olyan vezetőkre van szükség, akik ügyesen tárgyalnak, jó diplomáciai érzékkel rendelkeznek, és akik nem utolsósorban küzdenek a magyar oktatásért, elkötelezettek a magyar ügy iránt.

Csíkszereda, 2016. december 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.