fbpx

Jelenléti oktatással kezdődik az iskola szeptember 13-án a megye összes tanintézetében

 

Minden Hargita megyei településen jelenléttel kedhetik meg a diákok a tanévet, hiszen jelenleg 0,19 ezrelék Hargita megye fertőzöttségi mutatója. Ezután péntekenkét határozzák meg a közegészségügyi igazgatóság által közölt fertőzöttségi adatok függvényében, hogy a következő héten melyik forgatókönyv szerint járnak a diákok iskolába.

Idén csak két járványügyi forgatókönyv szerint működnek a tanintézetek:

  1. azokon a településeken, amelyeken az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított koronavírus-fertőzések száma 6 vagy ez alatti, valamennyi bölcsődében, óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlanak a tevékenységek, a járvány terjedését megelőzni hivatott szabályok betartásával;
  2. azokon a településeken, amelyeken az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított koronavírus-fertőzések száma meghaladja a 6-ot, a vesztegzár elrendeléséig a bölcsődékben, az óvodákban és a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézetekben fizikai jelenléttel zajlanak a tevékenységek, míg az iskolák online oktatásra

A maszkhasználat ugyan kötelező az osztálytermekben de nem kötelező az egészségügyi maszk: textilből készült védőmaszkokat is hordhatnak a gyerekek, de fontos, hogy az takarja el az orrot és a szájat is. A védőmaszk viselése az osztálytermekben kötelező, szabadtéren, az udvaron nem. Kivételt jelentenek a tanévnyitó ünnepségek, melyet minden tanintézménynek jogában áll megszervezni, de minden résztvevő maszkot kell viseljen  és másfél óránál nem tarthat hosszabb ideig.

Amennyiben egy adott településen a fertőzöttségi ráta meghaladja a 2 ezreléket, és az időjárási körülmények miatt nem lehet a szabadban megtartani a testnevelésórákat, el lehet halasztani, vagy más tevékenységekkel lehet helyettesíteni azokat. A tornaórákon egyébként nem lesz kötelező a maszkviselés.

Senkit sem kötelezhetnek arra, hogy igényelje a védőoltást, a gyerekek beoltása csak szülői beleegyezéssel történhet. Ha valaki koronavírussal megbetegedik az iskolában, akkor az az osztály két hétig online fog tanulni, de nyolc nap után, ha negatív lesz a teszt, akkor visszatérhetnek a diákok az iskolába.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.