fbpx

Jelentkezőket várnak a csík-térségi utak nyári karbantartási munkálataira

Nem jelentkeztek cégek az alcsíki és felcsíki térségben található megyei besorolású kövezett utak nyári karbantartására a 2014–2016-os időszakra. Hargita Megye Tanácsa még június végén hirdette meg az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP) a kövezett megyei utak nyári karbantartását.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a kiírásra egyetlen cég sem jelentkezett Csíkban, mivel ugyanezen ok miatt már a tavaly sem végeztek nyári karbantartásokat a csík-térségi megyei kövezett utakon. – Nagy gonddal állunk szemben, ugyanis eddig nem jelentkezett olyan cég, amely a kövezett megyei utak jó állapotát fenntartsa a nyár folyamán. A megyei tanács szakemberei előzetes piackutatás után végzik a beruházások értékbecslését, így a reális piaci árakon történt a beruházás meghirdetése, éppen ezért érthetetlen a cégek ezen hozzáállása ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Hargita Megye Tanácsa újra meghirdette a csík-térségi kövezett utak nyári karbantartását a törvény által megengedett minimális feltételekkel. Például Csík régiót felosztottuk 3 kisebb zónára (Alcsík, Felcsík és Gyimes) annak érdekében, hogy kis üzleti számmal rendelkező cégek is tudjanak jelentkezni egyes zóna karbantartására, továbbá elég minimális gépparkkal rendelkeznie a jelentkezőnek. A törvény előírja egy mérnök közreműködését, akinek azonban nem szükséges a cég alkalmazásában lennie. Tapasztalat alapján a beruházás értékének elenyésző részéért külső mérnökkel is lehet szerződést kötni a megyéből vagy akár a megyén kívül is. Az a célunk, hogy kis helyi cégek is tudjanak érvényesülni, és ne csak alvállalkozókként végezzék a munkát, hanem náluk maradjon a nyereség, hiszen ezzel is munkahelyeket tudunk teremteni. Ugyanakkor felkérem a polgármesteri hivatalokat és a közbirtokosságokat, hogy az általuk működtetett, építkezéssel foglalkozó cégeket bíztassák a beruházás elvégzésére, hiszen közös felelősség, hogy a csíki térségi kövezett utak ne maradjanak nyári karbantartás nélkül. Kérem a felelősen, közösségükért tenni akaró cégeket, hogy jelentkezzenek az útjaink karbantartására, hiszen az üzleti haszon mellett mindannyiunk érdeke, hogy jó úton járjunk a megyében  – emelte ki Borboly Csaba.

 A beruházás alcsíki része magába foglalja a DJ113A számú megyei út Szent Anna-tó-megyehatár 7,36 km-es szakaszát, a DJ113B számú út Kozmás-Lázárfalva 4,5 km-es szakaszát, a DJ121G számú megyei út Kászonújfalú-Kászonaltíz-Kászonjakabfalva 11,24 km-es szakaszát, a DJ123 számú megyei út Szentsimon-Csíkszentmárton-Úzvölgye 41 km-es szakaszát, a DJ123A számú megyei út Tusnád-Szentsimon- Csíkszentkirály 14,65 km-es szakaszát, a DJ123B számú út Csíkszentmárton-Bánkfalva-Csíkmindszent-Csíkszereda bejáratáig tartó 19,24 km-es szakaszt, a DJ123C számú út Csíkmenaság-Csíkszentgyörgy-országútig tartó 24,6 km-es szakaszt, illetve a DJ123D számú út Csíkszentkirály-Büdösfürdő közötti 16 km-es szakaszt nyári karbantartását, járhatóságának biztosítását. A beruházás becsült értéke évente 979 079,84, a három évre mintegy 2 465 175,40 lej.

A felcsíki rész magába foglalja a DJ123E számú megyei út Csíkszereda-Csíkcsomortán-Csíkpálfalva-Csíkdelne 7,99 km-es szakaszát, a DJ123F számú megyei út Csiba-Oltfalva-Csíkcsicsó 6,2 km-es szakaszát, a DJ124 számú megyei út Csíkrákos-Csíkszentmihály-Ajnád-Lóvész közötti 13 km-es útszakaszát, a DJ124A számú út Csíkszépvíz-Csíkszentmihály közötti 3,1 km-es szakaszát, a DJ125 számú út Csíkkarcfalva-Csíkszentdomokos-Balán közötti 16,2 km-es szakaszát, a DJ125A számú megyei út Balán-Magas-bükk-országút 11,5 km-es szakaszát, illetve a DJ138A számú út Hargitafürdőre vezető 5 km-es szakaszát. A felcsíki kövezett utak nyári karbantartásának becsült értéke évente 520 291,94, a 2014-2016-os időszakra összesen 1 304 952,42 lej.

A Gyimesre vonatkozó rész magába foglalja a DJ127A számú megyei út Neamț megye határától Hidegségen keresztül az országútig tartó 18,486 km-es útszakaszt, illetve a DJ127B számú út Hidegségen áthaladó 2,5 km-es szakaszát. A beruházás becsült értéke 247 829,84 lej évente, a három évre összesen 663 240,73 lej.

 – A felsorolásból is látszik, hogy megyénk lakói életében stratégiai fontosságú útszakaszok nyári karbantartásáról van szó, és meggyőződésem, hogy a beruházás értéke egyes kisebb cégeknek megteremthetné a stabilitást az elkövetkező három évben egy gazdaságilag labilis helyzetben, éppen ezért őszintén remélem, hogy jelentkeznek felelős cégek a közbeszerzésre  – nyomatékosította Borboly Csaba.

A csatolt táblázatban megtalálják, hogy a felosztások szerint melyik út melyik kiíráshoz tartozik, illetve az utak térképét is, amelyen a kék vonal jelöli a szóban forgó megyei utakat.

A közbeszerzés dokumentációja letölthető a www.e-licitatie.ro oldalról, amelyen a 153111/12.08.2014  számmal található a hirdetés, az ajánlatokat szeptember 1-én 9 óráig lehet benyújtani.

Csíkszereda, 2014. augusztus 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.