fbpx

Jelentős az új RMDSZ-es mandátumok száma Csíkban

Jelentős támogatást kapott a közösség részéről az RMDSZ Csík-térségben

A térség 26 településéből 11 településen a helyi tanács testületét teljesen az RMDSZ képviselői fogják alkotni ősztől, ismertette Borboly Csaba az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnök június 17-én a sajtó képviselőinek.

Összességében Csíkban 31-el több tanácsosi mandátummal hatalmazták fel a szavazók az RMDSZ Csík Területi Szervezetét, mint négy évvel ezelőtt, vagyis 276 tanácsos lép hivatalba ősztől.

Csíkkarcfalva, Csíkrákos, Csíkdánfalva, Tusnád község, Csíkszentkirály, Kászonaltíz, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszenttamás, Madéfalva valamint Csíkkozmás tartozik azon települések közé, ahol teljesen az RMDSZ tanácsosai fogják alkotni a helyi testületét.

Idén csaknem 7 ezerrel több Csík-térségi lakos járult az urnák elé, mint az előző években.

Sikerként emelte ki Balánbányát Borboly Csaba, ahol a 15 tagú testületben ősztől 7 RMDSZ-es képviselő less, kettővel több, mint a jelenlegiben. Gyimesbükkben a négy évvel ezelőtti siker után, amikor Olteán Péter RMDSZ-es polgármesternek szavaztak bizalmat, idén a választók a korábbi 4 mandátumhoz képest, ősztől 8 mandátumot biztosítottak az RMDSZ-nek a 15 tagú testületben. Mint ismert, Gyimesbükk ugyan Bákó megyei település, az RMDSZ helyi szervezete a Csík Területi Szervezethez tartozik.

Az ősszel felálló új megyei tanácsban is növelte tanácsosai számát a csíki frakció. Összesen 9 jelölt jutott be a megyei testületbe, köztük két hölgy is.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke szerint ez egy nagyon fontos visszajelzés a helyi szervezet tevékenységére.

– A számok és mandátumok növekedése azt jelzi, hogy a közösség támogatja a szervezetet. Egy erős és egységes képviselettel még hatékonyabban tudunk majd dolgozni és a lakosság érdekeit képviselni. A munkát folytatjuk, a közös siker mindannyiunk érdeme, amelyre a továbbiakban is rá kell szolgálni és eredményeket felmutatni – mondta a szervezet elnöke.

Mindezek mellett a területi elnök kiemelte a fiatalok részvételét is a választásokon. Mint mondta, a fiatalok nem közömbösek és be lehet őket vonni a választásokba. Mint ismertette, a csíki települések közül a legnagyobb arányban Csíkszentmártonban 26 százalék, Gyimesfelsőlokon 25 százalék, Gyimesközéplokon pedig 24 százalék volt a választáson részt vettek aránya 35 év alatti. A települések többségén azonban 20 százalék fölötti volt a fiatal választok aránya. Kisebb az arány Csíkszeredában, Tusnádfürdőn és Balánbányán, vagyis a városokban.

Hozzátette ezeket érdemes tanulmányozni és vizsgálni mi az oka, hogy vidéken nagyobb a fiatalok körében a szavazókedv, míg városon alacsonyabb és hogyan lehet még inkább bevonni az ifjúságot.

Jelentős volt az RMDSZ-re leadott szavazatok száma Csíkban is. Az Európai Parlament képviselői leadott szavazatok 89 százalékát az RMDSZ jelöltjei kapták, a megyei tanács elnökének jelöltje 85 százalékát kapta, míg a megyei tanácsos listára 81 százaléka szavazott a Szövetség jelöltjeire Csík-térségben.

A területi elnök hozzátette, az ellenzéki magyar szervezetekre adott szavazatok aránya jelentősen csökkent és kevesebb mandátumhoz jutottak.

Megjegyezte, valószínűsíthető, ha a Magyar Polgári Erőnek lett volna Hargita megyei listája is, hasonlóan a szomszédos Kovászna megyéhez, egyik sem jutott volna be, tekintve, hogy az EMSZ listája is alig lépte át az 5 százalékot. – A magyar-magyar összefogást Székelyföld és a szórvány szintjén kell felépíteni és megerősíteni. Láthattuk, ezen a választásokon a szórványban is jelentős mértékben tudtak mozgosítani és szép eredményeket elérni. A belső viszályok helyett perspektívát kell nyújtani a szórvány magyarságnak is. Mindenképp arra van szükség, hogy a magyar-magyar verseny egy belső megerősítő versennyé kell átalakuljon a magyar közösség javára – tette hozzá Borboly Csaba.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.