fbpx

Jelentős összeget fordítanak a pápalátogatással kapcsolatos egyházi programokra

Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatására készülve április 25-én, csütörtökön rendkívüli tanácsülést tarott Hargita Megye Tanácsa döntéshozó testülete, amelyen ellenszavazat nélkül elfogadták az egyháztámogatási kiírás nyertes pályázatainak finanszírozását.

Január 11-én, Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos bejelentésével egyidőben rendkívüli tanácsülést tartottak a megyeházán, ahol elvi határozatot fogadtak el arról, hogy a csíksomlyói pápalátogatásra való tekintettel megnövelt összeget fordítanak az egyházi programok támogatására. A legnagyobb támogatásban a Csíksomlyói Ferences Kolostor részesült, 473 035 lejt fordítanak a pápalátogatás előkészítésének fedezésére. A tanácsülésen az is elhangzott, hogy a jóváhagyott összegeket nem utalják át az egyházaknak, hanem a megyei tanács bonyolítja le a közbeszerzéseket.

– A pápalátogatás mellett mindegyik történelmi egyháznak a kiemelt egyházi jellegű nagy eseményeit is támogatjuk – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Székelyudvarhelyen megépülhet a második inkubátorház is, amelyet termelői inkubátorházként pályáztak meg sikeresen. Az újabb európai uniós pályázatnak köszönhetően a termelőknek lesz nagy segítség a létesítmény, amelynek önrészének költségeit a város- és a megyevezetés fele-fele arányban vállalta magára. Az 1,7 millió lejes önrészt megszavazta a testület a mai tanácsülésen.

– Az udvarhelyszékiek az első inkubátorház megnyitása után már egy hónappal érezték annak pozitív szerepét, hisz megtelt élettel, belakták a kezdő vállalkozások az épületet, ezért is nagyon örvendünk a második nyertes EU-s pályázatnak, amely már egy termelői inkubátorház fog lenni – fogalmazott Bíró Barna Botond térségi alelnök.

A testület ugyanakkor jóvá hagyta az idei évre a tagdíjat a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, az Alcsík Kistérség (mikrorégió) és a Pro Cultura Siculi Közösségek Közti Társulás számára, nevesítve a megyei tanács képviselőjét is.

Szőcs-Mátyás István menedzsment vezérigazgató ismertette a vezérigazgatóság által sikeres európai uniós pályázatot, amely a CAF keretrendszert fogja használni, amely kifejezetten közigazgatási intézményeknek van kifejlesztve. A stratégiai tervezés és teljesítménymenedzsment a Hargita megyei polgárok javára projekt olyan képzéseket és tapasztalatszerzésre nyújt lehetőséget, amely növelni tudja az itt dolgozók teljesítményét.

Utolsó napirendi pontként a jövedelemadóból visszaosztott összegből, több megye gyakorlatát követve sürgősségi eseteket támogat a megyei tanács: ez alkalommal a Felcsíki Közösségi Fejlesztési Társulás EU-s finanszírozású pályázatának befejezésére hagytak jóvá pénzforrást, valamint fejlesztik a szentegyházi kórházat és a járda megépülését is támogatják.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök azt is bejelentette, hogy a májusi tanácsülést május 9-én, az Európa-napon tartják, amikor egyben a fiatalok napját is ünnepeljük.

Csíkszereda, 2019. április 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.