fbpx

Helyi megoldásjavaslat a Hargita megyei medvekérdésre

A medveprobléma csökkentését szolgáló legfontosabb, legsürgősebb tevékenységeket vitatták meg a résztvevő szervezetek képviselői a Hargita Megyei Nagyragadozó platform ötödik alkalommal megtartott, április 25-i munkamegbeszélésén Csíkszeredában. A résztvevők a témában érdekelt társadalmi csoportokat képviselik, gazdákat, vadásztársaságokat, vidékfejlesztési és környezetvédő egyesületeket, önkormányzatokat, közbirtokosságokat, állami intézményeket.

A szükségesnek ítélt tevékenységek a kármegelőzés, kármenedzsment, a helyi személyzet szakmai képzése, a populációszabályozás, vadgazdálkodás, a természetes élőhelyek megőrzése, a tudományos kutatás, tájékoztatás és turizmus témaköreibe sorolhatók be. Egy nagyon sokrétű regionális medve konfliktusmenedzsment stratégia körvonalazódik. Ezeknek a tevékenységeknek egy része, például a törvényes keret javítására vagy a károk csökkentésére irányuló tevékenységek már több éve zajlanak a Hargita Megye Tanácsa koordinálásával, másokat, mint például a szakszemélyzet képzése, helyi szakértők részvételével zajló tudományos kutatások, az elmúlt évben sikerült beindítani. A tevékenységek megvalósítására helyi, országos és európai uniós finanszírozási forrásokat kell azonosítani. Azáltal, hogy a regionális nagyragadozó platform egyik mintaterülete Hargita megye, megnő a finanszírozási lehetőségek köre.

A platform tevékenysége kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette:

– Nagyjából egy évtizedes tapasztalatunk a témában arra tanított meg, hogy a medveprobléma nagyon összetett, nagyon sok szakterületet és társadalmi csoportot érint, ráadásul egy stratégia nélküli központi, kapkodó vezetéssel irányítják jelenleg. Ezt csak stratégiai gondolkodással lehet megválaszolni, amelyben a helyi csoportok és szakemberek sokkal nagyobb szerepet kell kapjanak, ugyanakkor a helyi és regionális szakértőinket sokkal jobban be kell vonjuk a problémamegoldásba, ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatokra is sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezzünk, tudva azt, hogy a jövő Európája a régiók Európája. Ezért hoztuk létre Hargita Megye Tanácsának Tájgazdálkodási munkacsoportját, amely egy egyetemi oktatókból, kutatókból, különböző szakterületek (mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás) megyei szintű vezető szakembereiből álló testület, stratégiai tanácsadó szerepet tölt be.

A munkacsoport tevékenységének egyik eredménye a Hargita Megyei Nagyragadozó Platform, amely az Európai Nagyragadozó kezdeményezés egyik regionális fóruma. A regionális nagyragadozó platformokat az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy a helyi közösségek részvételét erősítse a döntéshozási folyamatokban.

Ennek a regionális platformnak a romániai helyszínét sikerült Hargita megyébe hozni, ezáltal a helyi problémákat az Európai Bizottság figyelmének középpontjába juttatjuk, ahol sokkal nagyobb komolysággal állnak ezekhez a problémákhoz, mint a romániai kormány. Tudnunk kell azt, hogy bár Székelyföldhöz hasonlóan nagy medveállomány sehol máshol nincs Európában, a nagyragadozók – elsősorban a farkas – nagyon sok más európai régióban okoznak problémát a helyi gazdáknak. Fontos, hogy ezekkel a régiókkal is együttműködjünk, a nagyragadozó probléma által akár a vidékfejlesztésben is felhasználható kapcsolatokat építsünk. A Nagyragadozó Platform erre ad egy nagyon jó lehetőséget, és ezért fontos az Európai Parlamentben való hangsúlyos képviseletünk is.

Csíkszereda, 2019. április 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.