fbpx

Jelentős összeggel támogatja Brüsszel a Székely termék mozgalmat

Több mint 144 ezer eurós projekt keretében népszerűsítheti Hargita Megye Tanácsa alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat, iletve az EU Közös Agrárpolitikájának célkitűzéseit. EU-s szinten összesen 19 hasonló projekt kap támogatást, a támogatott összeg 50 százalékát Hargita Megye Tanácsa biztosítja, 50 százalékát pedig az Európai Bizottság Mezőgazdasági és vidékfejlesztési vezérigazgatósága.

Az Európai Unió közös agrárpolitikáján keresztül kívánja támogatni az európai mezőgazdaság fenntartható fejlődését és a vidéki gazdaságok fellendítését.

A megyei tanács a korábbi években is sikeresen pályázott már a Közös Agrárpolitika célkitűzéseinek népszerűsítésére. A támogatott projektek keretében sikerült elérni, hogy 2010-ben 140 juh- és kecsketartó gazda jelentkezett a juh-és kecsketej feldolgozását és értékesítését célzó tanfolyamra. Tehéntej feldolgozása és értékesítése témakörben 213 gazda és gazdasszony vett részt ugyanabban az évben szervezett szemináriumon. A tájékoztató eseményeket sajtismereti kurzusokkal, hagyományos székelyföldi húsfeldolgozás témában szervezett előadásokkal folytatta a megyei tanács.

A tájékoztatás és gyakorlati bemutatók eredménye a Hargita sajt specialitás kidolgozása, amelynek előállítása a megyei sajtkészítők körében jól megszabott feltételekhez kötött, ugyanakkor a Vidékfejlesztési Közösségfejlesztési Társulásnak sikerült bejegyeztetnie a Hargita sajt márkanevet.

Mindezek mellett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága tagjaként is sikeresen lobbizott a vidéki gazdaságok fejlesztései érdekében. 2014-ben a Régiók Bizottsága áprilisi plenáris ülésén fogadták el Borboly Csaba azon módosító javaslatát, amelyben az áll, hogy kezeljék kiemelt figyelemmel azokat a mezőgazdasági termékeket, amelyeket hagyományos alkotóelemekből és az adott régióra jellemző feldolgozási eljárással állítanak elő (az erről szóló közleményünket elolvashatják Hargita Megye Tanácsa honlapján). Ugyanakkor ez év februárjában a 116-ik plenáris ülésén Innováció és modernizáció a vidék gazdaságában témában újabb módosító javaslatot fogadott el a Régiók Bizottsága, a javaslat Borboly Csaba honlapján részletesen tanulmányozható.

A Székelytermék védjegy használati jogát mára közel 100 termelő nyerte el közel 700 termékre, Hargita Megye Tanácsa folyamatos értékesítési lehetőségeket biztosít ezek számára. Idén májusban hatodik alkalommal szervezték meg a Hagyományos és Helyi Termékek Havi Vásárát. Pár nappal ezelőtt pedig Brüsszelben kóstolhatták az érdeklődők a Székely termékek kínálatát az Európai Nyílt Napok keretében, amelyen megyénk immár negyedik egyik közkedvelt szereplője.

Hargita Megye Tanácsa megyei agrárium támogatásáról bővebben a 8 éves beszámolók között olvashatnak (http://hargitamegye.ro/upload/public/beszamolo/03_AgrariumTamogatasa.pdf).

A Székely termék mozgalomról a közösségi oldalon tudhatnak meg többet (https://www.fb.com/szekelytermek.ro).

Csíkszereda, 2016. május 31.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.