fbpx

Jó hír megyénk pedagógusainak

Február 7-én Maroshévízen Mircea Dușa védelmi miniszter, Hargita megye északi térségének parlamenti képviselője az oktatási intézmények fenntartásával kapcsolatos fórumot szervezett a megyei tanfelügyelőség munkatársai, térségi polgármesterek és iskolaigazgatók számára. Részt vett Remus Pricopie oktatási miniszter és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

A megbeszélésen az oktatási miniszter leszögezte: Hargita megyében nem szűnhet meg egyetlen címzetes vagy helyettesítő állás sem most, sem az új tanévtől kezdődően pénzhiány miatt. Ezt Mircea Dușa miniszter is megerősítette.

– Az elmúlt három hónapban nagyon sok rémhír terjengett megyénk pedagógustársadalmában. Bízom benne, hogy e kétségeket nagyon hamar sikerül eloszlatni, és ahogy mondtam múlt év decemberében, arra kérem megyénk magyar pedagógusait, hogy az oktató-nevelő munkára koncentráljanak, bízzanak az RMDSZ-ben, mert választott képviselőik megtesznek mindent, amit lehet megyénk oktatása érdekében. Az érintett intézményfenntartók, intézményvezetők az elkövetkező hetekben, napokban szakmai fórumokon ismerhetik meg, hogy mi változik a tanügyi rendszerben az elmúlt három hónapban elhangzottakhoz képest. Számomra az a legfontosabb dolog, amit ki szeretnék emelni, hogy nem szűnhet meg egyetlen címzetes vagy helyettesítő állás sem megyénkben sem ebben a tanévben, sem az új tanévtől kezdődően pénzhiány miatt – nyilatkozta a fórum kapcsán Borboly Csaba.

A rendezvény után egy szűkebb körű megbeszélést szervezett Ioan Selejan püspök, amelyen elhangzott, hogy a magyar tanítók pluszóráit ki kell fizetni, ugyanis igazságtalan az, hogy a magyar nyelven oktató tanító az I–IV. osztályban a plusz 3-4 magyar óráért nem kapja meg a tisztességes munkáért járó bérezést.

– Minden munkavállalónak, így a pedagógusnak is vannak jogai, és ha hirtelen, meggondolatlan intézkedésekkel akarják azokat akár részlegesen is elvenni, az ellen fel kell lépnünk. Ugyanakkor kiderült, hogy az iskolaigazgatók ügyében még nincs megnyugtató válasz, azazhogy kell-e tanítaniuk 14 órát, vagy sem. Bízom benne, hogy az év folyamán e téren is rendeződni fognak a dolgok, ezért arra kérek minden érintett igazgatót, ne hozzon elhamarkodott döntést, hisz nagy szükség van munkájukra – emelte ki Borboly Csaba.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

4 Hozzászólások