fbpx

Folytatódik a Siculicidium-emlékév Madéfalván

A madéfalvi veszedelem 250-ik évfordulója alkalmából Siculicidium-emlékévet hirdetett meg a község önkormányzata, 2014 októberéig. Az eseménysorozat következő állomásaként február 9-én szervezték meg a Madéfalvi Polgármesteri Hivatal és a Budapesti Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy – által 2013 októberében közösen meghirdetett Siculicidium 250. elnevezésű képzőművészeti pályázat anyagának kiállítását, illetve a díjkiosztó ünnepséget. Az ünnepi eseményen ugyanakkor bemutatták a képzőművészeti kiállításra szerkesztett katalógust, amely az eseménnyel kapcsolatos díjnyertes alkotások reprodukcióiból készült Hargita Megye Tanácsa támogatásával.

Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki méltatta a képzőművészek munkáját, ugyanakkor kiemelte a madéfalvi események fontosságát a székely nép jelenére nézve.

 – Madéfalva a maga tragikumával pozitív üzenetet hordoz: ha ragaszkodunk ősi jussunkhoz, hagyományainkhoz, szokásainkhoz, még sok száz esztendeig megmaradunk ezen a területen. Mert – mint Madéfalva példája is bizonyítja – csak azok maradnak meg, azok élik túl a történelem viharait, akik tudják, honnan jönnek, tudják, mi a dolguk, és tudják, mit akarnak, hová tartanak. Mi ismerjük múltunkat, tiszteljük elődeinket, s szívós munkánkkal a magunk és gyermekeink jólétének megteremtésén fáradozunk. Ez Madéfalva tanulsága, üzenete számunkra, ezért lett egyik nemzeti kegyhelyünk a Siculicidium emlékműve. Művészeink alkotásaikban ezt az üzenetet továbbítják, erősítik a hagyományban gyökerező korszerű kifejezésmóddal. A Balassi Intézettel közösen szervezett nemes vetélkedő a hagyományokhoz való ragaszkodást és a hagyományokban gyökerező korszerűséget hirdeti. Köszönet érte a szervezőknek, köszönet a felhívásra jelentkező művészeknek – méltatta az eseményt Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2014. február 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.