fbpx
????????????????????????????????????

Jó munkahelyet teremteni sokkal nagyobb kihívás, mint jó munkahelyet találni

Nemcsak Hargita megye, hanem egész Kelet-Európa számára a legnagyobb kihívás fiataljaink jövőjének biztosítása – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke A megalapozott pályaválasztás segítése című konferencián, amelyet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezett általános iskolai osztályfőnökök, iskolai tanácsadók és intézményvezetők számára március 12-én, szombaton Csíkszeredában, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában. A megyei tanács elnöke szerint a fiatalok elvándorlásának hatása a társadalmi és gazdasági élet minden területén érződik: óvodák, iskolák szűnnek meg, a vállalkozások munkaerőhiánnyal küzdenek, a családok szétszakadnak, és „felvetődik a kérdés, hogy mindazt, amiért megküzdünk nap mint nap, ki fogja majd élvezni”.

– Az elmúlt 25 év alatt a Hargita megyei municípiumokban a 0–19 éves korosztály száma közel felére csökkent. A munkaerő-elhelyező és -elosztó ügynökség felmérése szerint több mint 2300 Hargita megyei cég jelezte: nem talál megfelelő munkaerőt, a regisztrált álláskeresők 60%-a pedig szakképzetlen, sokuk még nyolc osztállyal sem rendelkezik. Örvendetes, hogy a Hargita Megye Tanácsa által a több mint 10 ezer munkást foglalkoztató vállalkozók körében elvégzett felmérésre nagyon pozitív válaszok érkeztek. Amikor arról kérdeztük őket, hogy vállalnának-e valamilyen szerepet ezen a téren, 79 százalékuk nyilatkozta azt, hogy fogadna gyakornokokat, 51 százalékuk akár tanulmányi ösztöndíjat is felajánlana, 66 százalékuk a gyakorlati oktatás kidolgozására is készítene javaslatokat, 55 százalékuk pedig jelezte, hogy a diákok toborzásába is besegítene. Ezért is hiszek abban, hogy mi magunk, saját erőből képesek vagyunk cselekedni a Dâmbovița-parti rossz döntések ellenére, és élni tudunk az alkotmány által is előírt helyi autonómiával – mondta a megyeelnök példaként említve a Hargita Megye Tanácsa által tavaly decemberben elfogadott szakképzési cselekvési tervet és a megyei tanács oktatási szakbizottságának munkáját. – Hargita megyében ma már nem a munkahelyek hiánya, hanem a jól fizető munkahelyek hiánya a probléma. Pedig vannak ilyenek itt is, ezeket kell feltérképeznünk, és ide kell munkaerőt képeznünk. Célunk az, hogy csökkentsük a munkaerőpiacon megjelenő hiányszakmákat, a végzős diákok körében a munkanélküliséget, hogy a diákok a képzésüknek megfelelően tudjanak elhelyezkedni a munkaerőpiacon – tette hozzá.

Borboly Csaba úgy véli, szakítani kell azzal a mentalitással, hogy a szakiskolák csak munkaerőt képeznek, nagy hangsúlyt kell fektetni a vállalkozói szellem népszerűsítésére, és segíteni kell minél több végzőst, hogy saját magának teremtsen munkahelyet. Szerinte Csíkszereda alkalmas helyszín arra, hogy több száz, akár néhány ezer munkahelyet teremtő beruházások helyszíne legyen a következő években, ezért az oktatás ügyét megyei szinten kell rendezni megvizsgálva, hol vannak párhuzamosságok, hol van fölösleges erőforrás, ami elosztható, hol van jó példa, és a pedagógustársadalommal, a vállalkozókkal meg a polgármesterekkel közösen fel kell tudniuk vázolni azt az utat, amelyen a megye oktatása haladni fog. El is kezdték az egyeztetést a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és a megyében működő vállalkozói szervezetekkel egy olyan együttműködési protokoll megfogalmazásáról, amelyben mindegyik fél leírná, milyen szerepet vállal a fentiek gyakorlatba ültetésére.

– Mindannyiunk érdeke, hogy a fiataljaink olyan szakmát tanuljanak, amelyre itt helyben kereslet van, és az iskola elvégzése után azonnal munkába is állhatnak. Hargita Megye Tanácsa maximálisan támogatja ezt, és szerepet vállal ebben. Nemcsak gyárlátogatásokon, illetve osztályfőnöki órákon kívánunk részt venni, hanem a szakiskolák anyagi támogatására is kiemelt figyelmet fordítunk, hiszen a minőségi szakoktatás egyik alapja az, hogy jól felszerelt iskoláink legyenek. Arra biztatok mindenkit, hogy kapcsolódjon be ebbe a tevékenységbe, és dolgozzunk közösen azon, hogy a fiataljaink itthon maradjanak, mert a fiatalok külföldi munkavállalása, a lesújtó érettségi eredmények, a fiatal munkanélküliek arányának növekedése egyre aggasztóbb méreteket ölt megyénkben, így a fiatalokat célzó szakszerű pályaválasztási tanácsadás nagyobb prioritást kell, hogy élvezzen térségünkben – hangsúlyozta a megyeelnök. Kifejtette: ahhoz, hogy jó döntést hozhassanak ebben a fontos kérdésben, négy dolog szükséges: nagyjából reális önkép, széles körű ismeretek a választható szakmákról, a munkaerőpiaci környezet ismerete, valamint a képzési lehetőségekre vonatkozó ismeretek.

– A szülőknek is be kell látniuk, hogy nemcsak az elméleti oktatásban, hanem a szakképzésben is vannak lehetőségek, egy jó szakma felér egy diplomával, és nem minden diploma ér fel egy jó szakmával – emelte ki Borboly Csaba.

Azt is elmondta, hogy a pályaorientációs tevékenységek, programok megszervezésében és lebonyolításában fontos szerepet tölt be a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadási és Erőforrás Központ, melynek feladata, hogy csoportos tanácsadással, osztályfőnöki órákon való tájékoztatással, tematikus tevékenységi körökkel, egyéni tanácsadással, pszichopedagógiai tanácsadási tevékenységekkel tájékozottabbá tegye a diákokat. Az elöljáró a jövőbeni lépések, irányvonalak között említette a pályaorientációs és munkaerőpiaci tanácsadás rendszerének létrehozását, fejlesztését, amelynek elkezdése ajánlott az általános iskola 7. és 8. osztályától. Ehhez fontos, hogy a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadási és Erőforrás Központ ráerősítsen a tanácsadó tanárok pályaorientációs tevékenységére workshopok szervezésével, tanműhely, tangazdaságok/üzem látogatásával, nyílt napok szervezésével, a jó példák bemutatásával, amelyek a társadalmi tudatformálást, mentalitásváltást segítik elő a szülők, diákok körében. Az is fontos, hogy az erőforrásközpont ötleteket gyűjtsön egy online platform kiépítésére, amelyen szülő, diák, fiatal, tanár, osztályfőnök minden információt megtalál egy helyen: pályaismereteket, az oktatási rendszerben vagy azon kívül működő szakképzési intézmények ajánlatait, a munkaügyi hivatal adatait, munkahelyajánlatokat, karrierépítési tanácsadó irodákat felnőtteknek. Emellett szükség van az oktatási rendszerben létező pályaorientációs tevékenységek népszerűsítésére a sajtóban a diákok, szülők tájékoztatása céljából.

– A gyerekek mellett a szülők tájékoztatását is kiemelten fontosnak tartjuk, hiszen velük együtt hozza meg a gyermek a végső döntést – mondta Borboly Csaba, aki a határon túli pályaorientációs tevékenységek, valamint szakképzés támogatásában nagyra értékelte a magyar kormány szerepét, különösen a Palotás József vezette Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal munkáját, és kijelentette: legalább egyharmad mértékben ezért vállalta a csíkszeredai megmérettetést a polgármesteri tisztségért, hogy a megyeszékhelyen minél hatékonyabban tudjon dolgozni e téren, ami pozitív, húzó hatással lenne a többi városra és az egész megyére. – Ha sikerül itt Csíkszeredában előrelépni, akkor majd lehet máshol is még jobban és még többet cselekedni – szögezte le. – Hiszek abban, hogy jó munkahelyet teremteni sokkal nagyobb kihívás, mint jó munkahelyet találni. Ezért is szeretnék nagy hangsúlyt fektetni azok támogatására, akik munkahelyeket teremtenek. Együtt menjünk előre! – zárta mondandóját az elöljáró.

A konferencia megnyitóján Borboly Csabán kívül a résztvevőket köszöntötte Palotás József, a magyarországi Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgató-helyettese és Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási-kulturális szakbizottságának elnöke, továbbá Lukács Bence Ákos konzul tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 15-i üzenetét. A konferenciát a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Székelyföldi Oktatási és Módszertani Központján keresztül, A szakképzésben és felnőttképzésben oktatók továbbképzése a duális szakképzésről mint jó gyakorlatról projekt keretében szervezte.

 

Csíkszereda, 2016. március 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.