fbpx

Jól teljesített a megyei sürgősségi kórház

Közel 5,5 millió lejt fordított idén a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház különböző gépek és eszközök beszerzésére, amelyek nagyban hozzájárulnak az intézmény szolgáltatásainak minőségének javításához. A bukaresthez tartozó kórházakkal ellentétben a megyei tanács alintézményének év végére sikerült közel száz százalékban felhasználni a gépekre és felszerelésekre fordított beruházási pénzeket. Az utolsó pillanatban kapott 2, 6 millió lejes kormánytámogatást a szűk határidő ellenére sikerült felhasználni (előző közleményünk itt olvasható).

A beruházásokból az intenzív terápia osztályra altatógépeket, ventillációs készülékeket, perfuzomatokat, defibbrillátort és echográfot vásároltak. A műtő osztály műtőslámpával, műtőasztallal, defibrilátorral, nőgyógyászati műszerkészlettel, ortopédiai artoszkóppal,  szemészeti mikroszkóppal, és szemészeti biomikroszkóppal gazdagodott, A szájsebészeti osztály többek között egy új szájsebészeti széket kapott. A kórbonctani részlegre paraffin kinötőt és centrifugát vásároltak. A tüdőoszályra oxigénterápiás gépeket szereztek be. A reumatológia elektróterápiás gépekkel gazdagodott. A szentegyházi kórház krónikus belgyógyászati osztálya echográffal gazdagodott. Mindezek mellett a sürgősségi kórház mosodáját ipari mosógéppel, szárítóval és vasalóval szerelték be, valamint két haszongépjárművet is vásároltak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint összességében jó évet zárhat a kórház, emlékeztetve, hogy az év közbeni együttműködés és a hatásos kiállásnak köszönhető az eredmény. A megyeelnök szerint ugyanakkor az év végére fel nem használt összegeket tekintve megelőzhető lett volna, ha időben elindulnak a közbeszerzések, amelyről a jövőben beszélni kell.

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának programokért felelős vezérigazgatója és a kórház adminisztratív tanácsának tagja szintén jó évnek értékelte az ideit, amelyben operatívan tudott együttműködni a két intézmény, meghozva azokat az eredményeket, amelyek a jövőben biztos alapot nyújtanak a régió egészségügyi ellátásának fejlődéséhez.

Demeter Ferenc menedzser elmondása szerint a rövid határidő és a bonyolult eljárás ellenére a finanszírozást jól tudták felhasználni és sikerült olyan orvosi gépeket és felszereléseket vásárolni, amely nagy arányban javítják a kórház és így a térség orvosi szolgáltatásait is.

Az össztámogatás 5 637 ezer lejt tesz ki, amelyből 5 481 ezer lejt sikerült felhasználni. A fennmaradó összegből 33 ezer lej érvénytelenített közbeszerzési eljárás, 122 ezer lej pedig leszerződött és kiszállítás alatt álló tételek.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat érintő beruházások az alábbi hivatkozásokon követhetőek:

http://investitii.judetulharghita.ro/node/1547

http://investitii.judetulharghita.ro/node/1531

http://investitii.judetulharghita.ro/node/1522

 

 

Csíkszereda, 2017. december 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.