fbpx

Jövőre csökken az urbanisztikai bizonylat utáni illeték

Húsz százalékkal csökken jövőre az urbanisztikai bizonylat kibocsátásáért fizetendő illeték az ezer négyzetméternél kisebb területek esetében. Erről is döntött Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete december 16-án, kedden, az év utolsó soros ülésén. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke azzal indokolta a határozatot, hogy nehéz év elé nézünk, és aki építeni, fejleszteni akar, az könnyebben megtehesse, kevésbé érezze a negatív gazdasági tendenciák hatását.

A tanácsosok az ülés elején egyperces néma csenddel adóztak a múlt hét végén elhunyt Zári Zsolt emlékének, aki a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Népe Kiadó menedzsere volt. A megyeelnök elmondta, hogy Zári Zsolt nehéz időszakban vette át a kiadó menedzseri tisztségét, és az elmúlt közel fél évben nagyon odaadóan, kitartóan, szívósan dolgozott, aminek meglátszott az eredménye: decemberre a Hargita Népe Kiadó ügyében a legsúlyosabb gondok, problémák megoldódtak.

Etnikumközi együttműködés, kétnyelvű közigazgatás

A testület döntése nyomán Hargita megye, a megyei tanács által, társul a román kormánynak alárendelt két intézménnyel, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával és a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel azzal a céllal, hogy lebonyolítsák az Etnikumközi együttműködés és kétnyelvű közigazgatás című programot. Ennek értelmében az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala elkészíti a Borboly Csaba által kezdeményezett jó együttélési kódexet, amely konkrét útmutatásokat ad az etnikumközi kapcsolatok intézményes kezelésére, már kiskortól hangsúlyt fektetve a különböző etnikumok megismerésére, a jó együttélési példák bemutatására, valamint a kétnyelvűségre.

Innovatív városok, fenntartható épületek

Az ülésen Csák László szakértő bemutatta a Hargita Megye Tanácsa partnerségével lebonyolított CCIC – Összetett kihívások, innovatív városok elnevezésű nemzetközi projektet, amely által egy regionális megvalósítási terv és egy pilot-projekt készül a fenntartható középületekről, ami elősegíti a közintézmények beruházási pályázatainak megtervezését és kivitelezését. A közszféra innovációját célzó projekt regionális megvalósítási terve a középületek energiahatékonyságára összpontosít. A regionális megvalósítási terv irányelvei között szerepelnek például az épületekbe integrált fotovoltaikus megoldások, a fűtésre és hűtésre alkalmazott passzív napenergia, a helyi építőanyagok prioritása a közbeszerzésben és a tervezésben.

Csíkszereda, 2014. december 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.