fbpx

Csökkent Hargita megye eladósodottsági szintje

Újratárgyalták a Hargita Megye Tanácsa által 2007-ben felvett 28 millió lejes hitel kamatát, aminek köszönhetően több mint hárommillió lejjel csökkent a törlesztendő összeg. A versenytárgyalás során sikerült az eredetinél kisebb kamattal átütemezni az adósságot idéntől számítva tizenhárom évre.

Mivel a megyei tanácsnak az európai uniós projektjei önrésze miatt mindenképpen hitelszerződést kellett felmutatnia a pályázatot ellenőrző hatóságnak, a közbeszerzési igazgatóságon a versenytárgyalást két részre osztották, az egyiket az önrész biztosítása érdekében kötendő hitelszerződésre, a másikat pedig a megye adósságának átütemezésére. Az elsőre nem akadt jelentkező, ezért újra kiírták, és december 17-én lesz a borítékbontás, az utóbbira, az újraütemezett hiteltörlesztésre viszont már a napokban megköthetik a szerződést.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke megköszönte kollégáinak az eredményes munkát, mint nyilatkozta, Hargita megye eladósodottsági szintjének csökkenése fontos szempont Hargita Megye Tanácsa számára.

– Gyakran vádolnak azzal, hogy eladósítjuk a megyét, de éppen az ellenkezője történik. Megyeelnöki mandátumom előtt vették fel a hitelt, annak kamatát sikerült most csökkenteni, így jelenleg valószínűleg Hargita az ország legkisebb adósságával rendelkező megye. Ez nagy szó a mai válság sújtotta, hitelrendszerre épülő világban, úgyhogy kollégáim a közbeszerzési igazgatóságon nagyon értékes munkát végeztek – jelentette ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2014. december 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.