fbpx

Kányádi Sándor emlékházat és kulturális központot építene Hargita Megye Tanácsa

Hargita Megye Tanácsa megvásárolta Kányádi Sándor szülőháza szomszédságában álló ingatlanokat és telket, ahová alintézményével, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal közösen egy emlékházat valamint egy kulturális központot alakítana ki.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/815514629006678

Bartalis Izabella a forrásközpont vezetője szerint ezzel lehetőséget biztosítanának a helybéli és megye művészeinek a találkozásra, közös munkára. A tervek szerint ugyanis, irodalmi szakköröknek, kézműves táboroknak, alkotóhelyiségeknek és irodalmi kávézónak is helyet biztosítanának.

A Kányádi Sándor szülőháza közelében levő, az 1800-as években épült régi falusi faházhoz 37 áras telek tartozik, amely végében rálátás van Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő sírjára.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az elmúlt napokban a helyszínen tett látogatáson elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy meg tudták vásárolni az ingatlant, és a felújítása után a közösség használatába tudják állítani. A tervük az, hogy kialakítsanak egy Kányádi emlékházat, adózva a Kossuth-díjas költő emlékének, és az ingatlan területén fiataloknak és időseknek, a közösség minden tagjának szervezzenek rendezvényeket, elsősorban kulturális programokat, ismertette a megyeelnök.

Gyerkó Levente, Nagygalambfalva község polgármestere is örömét fejezte ki, hogy a rég tervezett vásárlás megtörtént a megyei tanács finanszírozásával. Mint hozzátette, az ingatlannak főként az eszmei értéke nagy. A ház és az utca szerepel Kányádi A mi utcánk című versében.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.