fbpx
????????????????????????????????????

Kászonaltízen találkoztak az önkéntes tűzoltók

Kászonaltíz volt a házigazdája az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetsége közgyűlésének pénteken, december 11-én. András Zoltán, Kászonaltíz község polgármestere mint házigazda köszöntötte a jelenlévőket. A közgyűlésen kiértékelték az elmúlt év pályázatait, és a jövő évre tekintve meghatározták azokat az irányvonalakat, amelyek mentén pályázni szeretnének Hargita Megye Tanácsa tűzoltó-egyesületek támogatását célzó programján, ugyanakkor a magyarországi pályázati lehetőségeket is megvitatták. Átbeszélték, hogy az erdélyi szövetségnek a testvérkapcsolatait kiaknázva és a Magyar Tűzoltó Szövetség segítségét igénybe véve milyen képzési lehetőségei vannak. A szervezet ugyanakkor szeretné hatékonyabbá tenni riasztási rendszerét annak érdekében, hogy gyorsabban és eredményesebben tudjanak vészhelyzetekben segíteni.

A magyarországi szövetség és a Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület közös felajánlásával az erdélyi egyesületek többek között védőfelszereléssel, gyakorlóruhákkal és légzőkészülékekkel gazdagodtak. Szali Mózes, a szövetség elnöke elmondása szerint jó érzés volt megtapasztalni az egyesületek közti jó viszonyt, hiszen a felajánlott felszereléseket azok az egyesületek, amelyek már rendelkeztek megfelelő eszközökkel, átadták azoknak a szervezeteknek, amelyek hiánnyal küszködtek e téren.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a közgyűlésen a 2016-os évre vonatkozóan elmondta, hogy bővül a megyei tanács önkéntes tűzoltókkal kapcsolatos tevékenysége, várhatóan növelik a pályázati keretösszeget, valamint szélesítik a pályázható kis tárgyak körét is. A megyeelnök prioritásként jelölte meg az önkéntesek munkájának segítését mind helyi, mind megyei szinten, ennek érdekében keresik a megoldásokat akár a költségvetési visszaosztások révén, akár a kistérségek vagy LEADER-csoportok révén, hiszen mint mondta, az önkéntes tűzoltók életüket kockáztatják másokért, ezért jól felszerelteknek és képzetteknek kell lenniük. Fontos a munkájuk elismerése és a figyelem irányukba. A megyeelnök ugyanakkor jelezte, hogy fontos a tűzoltók és a községvezetés közti jó együttműködés. Biztosította az önkénteseket, hogy ha részükről konkrét jogszabály-módosító elképzelések fogalmazódnak meg arra vonatkozóan, hogy bevonják a civilszervezeteket is, akkor a megyei tanács jogászaival átdolgozva továbbítja azokat az RMDSZ két parlamenti frakciójának, hiszen eddig is több jogszabályt sikerült jobbá tenni ily módon. Ugyanakkor a megyeelnök kéréssel fordult a szövetséghez, hogy egyesületenként jelöljenek ki egy szóvivőt annak érdekében, hogy hatékony kommunikáció alakulhasson ki az önkéntesek és a lakosság között, megkönnyítve ezzel a tűzoltók dolgát is, illetve családtagjaik, munkáltatóik megfelelő tájékoztatást kapjanak, ha kénytelenek elsietni otthonról vagy a munkahelyükről.

Az erdőtüzek, az illegális gombászás, erdei gyümölcsök begyűjtésének megfékezése kapcsán arról is egyeztettek Borboly Csabával, hogy egységes igazolványt kellene kibocsátani, amellyel az önkéntes tűzoltók – legyen szó az erdei gyümölcs illegális begyűjtéséről, terepmotorozásról, más erdei és mezei szabályellenességről – fel tudjanak lépni. A megyeelnök üdvözölte a javaslatot, és vállalta a témakörben az egyeztetések elkezdését az érdekelt felek között. Az önkéntes tűzoltók szövetsége magyar–román szakszótár elkészítéséhez is támogatást kért, ennek kapcsán Borboly Csaba elmondta, már gondolkodnak egy iskolásoknak szóló tájékoztató füzet elkészítésén, amelyet osztályfőnöki órákon lehetne használni.

Az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetsége 2013-ban alakult az ország első tűzoltószövetségeként a három székelyföldi megye önkénteseinek összefogásával, azzal a céllal, hogy a tagok szakmai képzésben részesüljenek, és felszereljék őket a megfelelő technikai felszereléssel.

Csíkszereda, 2015. december 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.