fbpx

Kátyúzások és aszfaltozások a megyei utakon

Gyergyói polgármesterekkel, alpolgármesterekkel egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, Bende Sándor és Benedek Zakariás parlamenti képviselők, Kassay Lajos Péter és Portik Erzsébet-Edit megyei tanácsosok, illetve a megyei tanács illetékes munkatársai a nyári kátyúzás és aszfaltozások indításáról a térségi megyei utakon. A keddi, augusztus 8-i polgármester-találkozón Alfaluban a községvezetők az érintett utak mentén tárgyalták át a prioritásokat.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a találkozón sikerült megbeszélni az utak állapotát, és hogy az elkövetkező időszakban milyen munkálatokra kerül sor a térségben.

Mint már korábban írtuk, e hónap elején indulnak a karbantartási munkálatok, amelyeket a gyergyói utakon a Multipland és a Viaduct kft.-k társulásával fognak végezni. Kátyúzási munkálatokat a 138-as (Libán–Újfalu), 126-os (Újfalu-Szárhegy), 153C (Remete), 127-es (Ditró–Tölgyes), 174A (Bélbor), 128-as (Orotva) utakon végeznek, illetve egybefüggő aszfaltréteget terítenek le a 126-os (Újfalu–Alfalu, 5,35 km), 127-es (Tölgyes, 2,366 km), 138-as (Tekerőpatak, 0,785 km), 174A (Bélbor, 2,45 km) jelzésű megyei utakon. Ezekre a munkálatokra a megyei tanács négyéves keretszerződést kötött a kivitelezővel. Mivel egy előző szerződés lejárt, idén újra közbeszereztetni kellett, ennek kapcsán Borboly Csaba elmondta, hogy a keretszerződésnek köszönhetően jövőre már kora tavasszal el lehet kezdeni a kátyúzási munkálatokat. A mostani szerződés új típusú munkálatokat is magában foglal, már tartalmazza az átereszek és sáncok javítását, illetve árvizek esetén is beavatkozhat a kivitelező a javítási munkálatokba. A találkozón a községek vezetői részletesen megvitatták az egyes szakaszok halaszthatatlan munkálatait, valamint a forgalombiztonságot is.

Korábban a megyeelnök a közösségi oldalon is részletezte a nyári karbantartás ügyét:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1336979246349455/

A polgármester-találkozót követően Alfaluban a helyszínen egyeztettek a körforgalom kialakításáról az országos útügyi igazgatósággal is. Barti Tihamér alelnök előzetes megkeresésének, illetve Bende Sándor képviselő, valamint Benedek Zakariás képviselő, az illetékes szakbizottság tagja közbenjárására elindulhatnak a munkálatok elkezdéséhez szükséges előzetes eljárások. A 13B jelzésű országút és a 126-os jelzésű megyei út kereszteződésében alakítanának ki egy körforgalmat a forgalombiztonság növelésének érdekében.

További két körforgalomról is egyeztettek a 13A és 13C országutak (Székelykeresztúr), valamint a 13C jelzésű országút és 137-es megyei út kereszteződésében (Farkaslaka). Az elkövetkezőkben a körforgalmak megvalósíthatósági tanulmányát kell elkészítsék. Mindhárom körforgalom esetében a megyei tanács saját forrásból biztosítja a megvalósíthatósági tanulmányokat szeptember végéig.

Csíkszereda, 2017. augusztus 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.