fbpx

Kérdések és válaszok az új típusú koronavírusról és az általa okozott betegségről

Hazautazás, határok átlépése

Sárga jelzésű országokból repülővel hazatérve mi a teendő?

Az innen hazaérkezőknek otthoni elkülönítésben kell lenniük 14 napot, nem érintkezhetnek a családtagjaikkal sem, és folyamatos kapcsolatban lesznek az egészségügyi alkalmazottakkal – ők döntik el, hogy szükséges-e tesztet végezni. (A vörös és sárga jelzésű országokról folyamatosan frissülő adatok találhatók itt: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19)

Javaslat: Egyelőre, ha megérkezik a bukaresti repülőtérre, ne érintkezzen senkivel. Próbálják meg úgy megoldani, hogy két személy menjen két autóval a repülőtérre itthonról, hagyják ott az egyik autót Önnek anélkül, hogy érintkeznének, azzal hazajön Ön, a másikkal az a két személy, akik itthonról vitte fel az autót. Egyáltalán ne érintkezzen senkivel, a benzinkutakat is kerülje, amennyiben megoldható. Itthon pedig tartsa be a 14 napos elkülönülést, tartsa a kapcsolatot telefonon a megyei közegészségügyi igazgatósággal (DSP) és/vagy a családorvosával. De a legjobb lenne, ha meg tudná oldani a külföldön maradását. Mindenki számára ez lenne a legbiztonságosabb. Kérem, nagyon fontolja meg, és lehetőleg ne utazzon haza.

 

Vörös jelzésű országokból repülővel hazatérve mi a teendő?

Az ezekből az országból érkezettek kötelező módon intézményes karanténba kerülnek, 14 napra.

Mi történik, ha eltitkolják, hogy honnan jöttek?

Bűncselekménynek számít! Egytől öt évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság szabható ki olyan esetre, amikor valaki hamisan nyilatkozik azért, hogy eltitkolja valamely járványos betegséggel való megfertőződés kockázatát. De akár 15 év börtönbüntetést is kaphat az, aki elmulasztja a betegségek megelőzésére és leküzdésére vonatkozó intézkedések betartását, és ennek következtében meghal egy vagy több ember. Ha pedig valaki nem tartja be a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági rendelkezést, bűncselekményt követ el: hat hónaptól három évig terjedő büntetésre számíthat. Ugyancsak egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azt, aki figyelmen kívül hagyja a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági intézkedést, és ezzel továbbadja a betegséget másoknak. Büntetőjogi besorolás alá esik és hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő, ha valaki visszatart olyan információt, amely lehetővé tenné, hogy időben azonosítsanak és elkülönítsenek fertőzött vagy fertőzöttgyanús személyeket.

Romániába való beutazás romániai állampolgároknak

 

Romániai állampolgárok beutazhatnak-e Románia területére?

A román állampolgársággal rendelkezők továbbra is beutazhatnak Románia területére, és a nem román állampolgár családtagok is hazajöhetnek.

 

Romániába való beutazás külföldi állampolgároknak

 

Lehetséges-e a Románián való átutazás külföldi állampolgárok esetében?

Az átutazás lehetséges, a szomszédos államokkal kötött tranzitmegállapodások alapján.

 

Külföldi állampolgárok beutazhatnak-e Románia területére?

Külföldi állampolgárok és hontalan személyek számára tilos belépni Románia területére az államhatár átkelőhelyein keresztül, kivéve azt az esetet, ha szomszédos államba utaznak Románia területén áthaladva.

 

Mely esetekben tesznek kivételt a külföldi állampolgárok beutazását illetően?

 • román állampolgárok családtagjai;
 • egyéb EU-s országok állampolgárai, akiknek valamely családtagja román állampolgár;
 • hosszabb tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek;
 • olyan személyek, akik szakmai célból utaznak, ami vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy más hasonló dokumentummal bizonyítható;
 • diplomáciai vagy konzuli személyzet, nemzetközi szervezetek tagjai, katonai személyzet, humanitárius segélyszervezetek tagjai;
 • átutazóban levő külföldiek;
 • olyan személyek, akik orvosi vagy családi okok miatt utaznak;
 • nemzetközi védelmet igénylő személyek, vagy akik más humanitárius okokból utaznak.

 

Kijárási tilalom

 

Kire vonatkozik?

Minden Romániában élő vagy tartózkodó személyre.

 

Milyen esetben mehetnek ki?

Csak a következő esetekben hagyják el otthonukat:

 • Olyan fontos munkát kell elvégezniük, ami nem halasztható vagy otthonról nem végezhető el.
 • Alapvető szükségletek kielégítésének céljából. A személyek és háztartásbeli állatok alapszükségleteinek kielégítése céljából különböző javak beszerzése, valamint munkavégzéshez történő eszközök beszerzése céljából.
 • Ha halaszthatatlan orvosi ellátásra szorul, amelyet távolról nem lehet elvégezni.
 • Indokolt esetben: gyerekellátás, gyerekkíséret, az idősek, betegek, fogyatékossággal élő személyek gondozása, családtag halála;
 • Lakhelyhez közeli rövid kijárások, amelyek a személyek fizikai tevékenységéhez (környéken való sportolás), vagy a háztartásban levő állatok szükségleteinek kielégítéséhez (kutyasétáltatás) kapcsolódnak.

A 65 év felettieknek tilos a kijárás!

 

Kell-e nyilatkozatot kitölteni?

Igen! Vigyék magukkal a nyilatkozatot, hogy ha igazoltatja Önöket a rendőrség, tudják ezt felmutatni.

 

Honnan szerezhető be a formanyomtatvány?

Letölthető innen: https://www.borbolycsaba.ro/formanyomtatvanyok/

 

Kik ellenőrizhetik?

A Román Rendőrség, a Román Csendőrség, a helyi rendőrség, a közpénzügyi szervek, a fogyasztóvédelem, a helyi közigazgatási egységek vezetői.

 

Mikortól kell alkalmazni?

 1. március 25-től a nap minden szakában kötelező betartani.

 

Munkaviszony

 

Mit tegyen, akit munkanélkülinek (șomer) küldenek?

Beszéljen felettesével, ugyanis a kormány vállalta, hogy kompenzálja azokat a személyeket, akiknek kényszerszabadságra kell menniük.

 

Munka melletti otthon maradás a gyermekkel:

A 19/2020-as törvény értelmében, ha valakinek 12 év alatti gyereke van, vagy fogyatékkal élő kiskorú van a háztartásában, akkor az egyik szülő otthon maradhat. Ilyen körülmények között az átlagbér 75%-át kaphatja.

 

Mit tegyen, akit egy hónap fizetetlen szabadságra küldenek?    

Beszéljen felettesével, ugyanis a kormány vállalta, hogy kompenzálja azokat a személyeket, akiknek kényszerszabadságra kell menniük.

 

Mit tegyen, ha megszűnt a munkahelye?

További információ:

https://www.facebook.com/341983649165273/videos/638931060228374/?v=638931060228374

 554 total views,  1 views today

Loading...
Megszakítás