fbpx

Keressük Hargita megye összes székelykapuját!

Székelykaputárat készít a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita Megyéért Egyesület, ezért felhívjuk a tulajdonosok vagy azok figyelmét, akik ismerik egy-egy kapu történetét, hogy fénykép kíséretében küldjék el a kapu adatait az egyesületnek. A székelykaputár célja az, hogy készüljön egy összesítés a Hargita megyei székelykapukról, függetlenül attól, hogy régi vagy új, amelyben áttekinthető, hogy mikor épültek a kapuk, illetve mikor végeztek rajtuk felújítást. A régi, műemlék vagy műemlék jellegű kapuk beküldését különösen fontosnak tartjuk, mivel így sikerül beazonosítani azokat a hagyományos kapukat is, amelyek felújításra szorulnak, és amelynek támogatását évről évre a magyar kormány kiemelten támogatja.

A székelykapu adatait – tulajdonos neve, a kapu mostani helye (település, utca, házszám), építés éve, felújítás éve, felirat, esetleg műemlékkapu – három fénykép kíséretében, kérjük, küldjék el a hme@hargitamegye.ro e-mail címre, üzenetben az egyesület Facebook-oldalán, vagy postán az egyesület székhelyére (Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, 244-es iroda) április 20-ig.

Minden beérkezett kapu és annak adatlapja kapnak egy sorszámot a beküldés sorrendjében. Ezeket a számokat majd kisméretű, kifüggeszthető tábla formájában eljuttatjuk a tulajdonosoknak. A beérkezett adatokat a Hargita Megyéért Egyesület által létrehozott www.szekelykapuk.ro honlapon tesszük rendszerezetten közzé.

A felhívás részletes leírása az alábbi linken olvasható: https://www.szekelykapuk.ro/index.php/2019/03/13/szekelykapu-tar

Ne maradjon ki az Ön kapuja sem!: https://www.facebook.com/537029676439744/videos/400938647366436

Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen több éve folytat értékmentő tevékenységet, 2015-2018 között például több mint ötven székelykapu újult meg vissza nem térítendő támogatásból. A tevékenység pedig folytatódik idén is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. 2017-ben megszervezték a Székelykapuk Napját, amely felhívta a figyelmet az értékmentés fontosságára, valamint emléket állított néhai Kovács Piroska néninek, az Europa Nostra-díjas máréfalvi kapumentőnek.

Csíkszereda, 2019. március 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.