fbpx

Közelebb kerülhetnek a háromkútiak Hargita megyéhez

Megjelent az elektronikus közbeszerzési oldalon a 127A jelzésű megyei út árvízkárok rendbetételére meghirdetett licitje. A beruházás áfa-nélküli értéke 20,5 millió lej, amelyre április 23-ig jelentkezhetnek az építő cégek.

Mint ismeretes 2016 augusztusában az árvíz súlyos károkat okozott a Gyimesek-vidékén. Azóta minden évben karbantartási munkálatokból igyekezett a megyei tanács újjáépíteni az infrastruktúrát. Ugyanakkor tavaly Hidegségpatakán elkészült három új híd is. Októberben Hargita Megye Tanácsa Neamț Megye Tanácsának képviseletével is egyeztetett annak érdekében, hogy közösen átjárhatóvá tegyék a megyehatárt, összekötve Erélyt Moldvával ezen az útvonalon is.

Mivel a beruházás jelentős anyagi befektetést igényel ezért a 12A országúttól a 127A megyei út megyehatárig tartó szakaszát hét körzetre osztották. Jelenleg az első három rész kivitelezését hirdették meg, mivel ezek a lakott településeket érintik. A munkálatok az árvízvédelmet, valamint négy híd megépítését foglalják magukban, ezeket a kormány árvízkárok helyreállítására biztosított forrásából valósítják meg. A terveket tavaly a helyszínen is ismertették. Mivel jelentős anyagi beruházást igényel az út teljes felújítása ezért prioritásként az árvízvédelemre helyezte Hargita Megye Tanácsa a hangsúlyt és elsőbbséget élveznek a lakott települések. A jelenleg kiírt közbeszerzés három részt foglal magában. Az első szakasz Hidegségig a templomig tart, a második a templomtól Bükkhavaspataka fele, mindkét szakaszon a partvédelmet, betonfalak kiépítését, valamint átereszek felújítását kell elvégezni. A kiírás harmadik része négy új híd megépítését foglalja magában. A három munkálatra külön-külön is jelentkezhetnek cégek, de amennyiben van jelentkező, amely mindhárom részt képes kivitelezni úgy mindháromra jelentkezhet. Ezekre a munkálatokra a pénzügyi háttér rendelkezésre áll, a további felújítási beruházásra Hargita Megye Tanácsa további forrásokat kell lehívjon.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint folytatni kell lépésről-lépésre a munkát, elsősorban a településeken belül, majd ezt követően kiépíteni a teljes utat a megyehatárig. – Nagy munkálat a Gyimesek-vidékének átjárhatóságának biztosítása. Bízom benne ezzel a háromkútiakat is közelebb húzhatjuk Hargita megyéhez. Nehezen ugyan, közel két és fél év munka után sikerült elkészíttetnünk a terveket. Most az a dolgunk, amelyben a helyi lakosság is segíthet, hogy a soron következő munkálatokra megbízható, helyi cég vagy cégcsoport jelentkezzen. Ezen út kiépítésével egy körforgást alakíthatunk ki a Gyimesek, Békási-szoros, Gyilkos-tó, Balánbánya között, amely jó alap a térség turisztikai stratégiájához – véli Borboly Csaba.

A beruházás részleteit és korábbi közleményeinket a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon találják.

Csíkszereda, 2019. március 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.