fbpx

Két részben készül el a gyergyószentmiklósi teherforgalmi út

Hargita Megye Tanácsa vállalja a Gyergyószentmiklóson áthaladó teherforgalmi út felújítását, mivel a fűtés biztosítása érdekében a helyi tanács a beruházásokra szánt összegből kénytelen átcsoportosítani. A megyei tanács a fűtés megoldásában közvetlenül nem tud segíteni, de azzal támogatja a várost, hogy biztosítja a 6 m széles aszfaltburkolat megépítését a teherforgalmi út városi szakaszán, erről tájékoztatta a sajtót a helyszínen február 23-án Borboly Csaba megyeelnök, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Barabás Csaba kabinetvezető és Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere. Az útjavításra kormánypénzt is próbálnak lehívni a Helyi Fejlesztési Országos Programból (PNDL), erről Bende Sándor képviselő tájékoztatott.

Ahhoz, hogy a szolgáltatás megszakítás nélkül működhessen, a város átveszi a szolgáltatótól a fűtés működtetését. A megyei tanács felhívta a helyi önkormányzatok figyelmét, hogy jelezzék, mivel tudja segíteni működésüket a megyei tanács. Gyergyószentmiklós azt kérte, hogy vállalják át a teherforgalmi út városi szakaszának, azaz a Békény, Halászok és Dózsa György utcák felújítását. Erre a tervek már elkészültek, az elkövetkezőkben a kivitelezésre írják ki a közbeszerzést. A megyei tanács az útstruktúra felújítását finanszírozza, a közvilágítást és a járdák kialakítását pedig a város.

Ezzel a munkálattal kettős célt érnek el, egyrészt felújítják a városon áthaladó országutat, másrészt felkészülnek arra a forgalomnövekedésre, amit a remetei hulladéktározó megnyitása von majd maga után, emelték ki az elöljárók.

Nagy Zoltán hangsúlyozta, a városi és a megyei tanács közötti egyezség eredménye, hogy a város életében fontos beruházásokat tudnak eszközölni. A város kérte a megyei tanácsot és a képviselőt, hogy segítsenek előkészíteni az utat a megnövekvő forgalomnak. Először a meglévő útszakaszt rehabilitálják, a második szakaszban mintegy 900 m hosszan újabb útszakaszt építenek ki, ismertette a részleteket a polgármester. Az útjavítás minőségi változást fog hozni, a szemétszállítás korszerű, zárt rendszerű autókkal fog történni, tette hozzá az elöljáró.

Gyergyószentmiklóson a várost kikerülő utat kell építeni a remetei hulladéklerakóhoz, meg kell oldani a fűtésgondokat, ki kell cserélni a jégpálya tetőszerkezetét, ezekre közösen kell megkeresni a megoldásokat, hangsúlyozta Borboly Csaba, és kiemelte Barabás Csaba segítségét, amikor felmerült az ötlet, hogy a teherforgalmat ki kell vinni a város központjából. Ahhoz, hogy a város a fűtésproblémát rendezni tudja, a megyei tanács átvállalja az útjavítást. Amit tavaly felvállalt az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt, jó döntés volt, ennek folyamatosan van eredménye – fogalmazott a megyeelnök.

Bende Sándor azt mondta, megpróbálnak kormánypénzt is lehívni az útmunkálatokra, ehhez a helyi önkormányzat nyújtsa be igénylését a PNDL-programba. – A tavaly a választók előtt megkötött egyezségnek köszönhetően a város be tudja hozni a korábbi hátrányt – nyilatkozta a képviselő.

Barti Tihamér úgy véli, ebben a mandátumban lesznek a legnagyobb beruházások infrastruktúrális téren a városban. Terveik között útjavítások, a jégpálya munkálatai, víz- és csatornahálózat javításai, iskolaépületek munkálatai szerepelnek. Az alelnök reméli, hogy sikeres év lesz, mondta beszéde végén.

A helyszínen készült kisfilm megtekinthető Borboly Csaba Instagram-oldalán: https://www.instagram.com/p/BQ2XNILDugt/

Csíkszereda, 2017. február 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.