fbpx

Kétnapos őszi vásár Csíkszeredában

Pénteken, október 11-én délelőtt nyílt meg Csíkszeredában a Szabadság téren az immár ötödik alkalommal megtartott Hagyományos Székely Termékek Őszi Vására. A kétnapos rendezvényt méhészfesztivállal és kulturális programokkal is összekapcsolták.

A vásár ünnepélyes megnyitóján elsőként Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója kívánt jó vásárt mindenkinek. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte a csíkkarcfalvi és a csíkjenőfalvi fúvosokat, akik előadásukkal hozzájárultak a vásár bensőséges, ünnepi hangulatához, üdvözölte a Méhész Lovagrendet, amely társszervezőként részt vesz a rendezvényen, továbbá köszönetét fejezte Ráduly Róbert Kálmánnak, Csíkszereda polgármesterének, hogy a helyi önkormányzat is bekapcsolódott a vásár létrehozásába. Az elöljáró arra biztatta a lakosságot, hogy vásároljon egészséges, helyi termékeket. Az őszi betakarítás alkalmával új termékek is jelennek meg a vásáron, mondta, és reményét fejezte ki, hogy ennek hatására többen kedvet kapnak ahhoz, hogy kicsiben kipróbálják a termelést, önerőből háztáji gazdaságokat működtessenek.

– Önellátókként tudunk talpon maradni. Az összefogás, az együttműködés, a családi vállalkozások működőképességébe vetett hit biztosítja megmaradásunkat Székelyföldön – fogalmazott Borboly Csaba.

Az elmúlt években a helyi termékek iránti érdeklődés és a piaci kínálat növekvő tendenciát mutat, tette hozzá, és ehhez gratulált a Hargita megyei termelőknek felhívva a figyelmüket arra, hogy egy esetleges ellenőrzés alkalmával állják a sarat, mert a vásár megszervezése, a körülmények, a termékek kiállítása megfelel az előírásoknak, és a megyei tanács szakemberei, elöljárói mögöttük állnak, segítik őket.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség nevében is köszöntötte a vásárosokat, úgy fogalmazott: ez a rendezvény jó példa arra, hogy a székely ember nehéz helyzetben is képes megmaradni.

– Erényünk, hogy képesek vagyunk felismerni értékeinket, megőrizni hagyományainkat és ezekből építkezni. Hogy milyen lesz a jövőnk, rajtunk áll, a kihívásokra nekünk kell válaszolnunk – mondta az RMDSZ-elnök hozzáfűzve: dicséretre méltó Hargita Megye Tanácsának a kezdeményezése és a vásárosok kitartása, ezért gratulál a helyi és a megyei önkormányzatnak, valamint a szervezőknek a rendezvény létrehozásához.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy legyünk felelősek, vásároljunk helyi terméket. A gazdákat arról biztosította, hogy a jövőben is lesznek uniós támogatások.

Becze István Hargita megyei tanácsos örömét fejezte ki, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a hagyományos termékek vására iránt, ami azt bizonyítja, hogy van jövője a mezőgazdaságnak, a termelésnek. A tanácsos, aki a megyei döntéshozó testület  mezőgazdasági-vidékfejlesztési szakbizottságának elnöke, kezdeményezte, hogy a megyei tanács a jövő évtől írjon ki olyan pályázatot, amely az értékesítési folyamat erősítését és a tudatos fogyasztói szokás kialakítását célozza. Becze bízik abban, hogy ezzel a lépéssel az intézmény hozzájárul Székelyföld gazdasági megerősödéséhez.

Egészségünk megőrzése szempontjából fontos a méz fogyasztása, hangsúlyozta Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhész Egyesület elnöke. Felhívta a figyelmet, hogy a vásárral egybekötött méhészfesztivál alkalmával a gyerekeket is várják rajzaikkal, amelyeket a megyeháza oszlopcsarnokában kiállítanak, és utólag díjazni is fognak.

A Hagyományos Székely Termékek Vásárára, a méhészfesztiválra és a kulturális programokra szombaton is várják az érdeklődőket 9 és 18 óra között.

A vásáron készült fényképek galériája megtekinthető itt:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.557409834331628.1073741835.141687305903885&type=1

Csíkszereda, 2013. október 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.