fbpx

Ki a felelős az jelenlegi útviszonyokért Gagyon?

Azt gondolom, hogy az idő múlásával a vállalásom és a felelősségem csökkent a DJ136-os út aszfaltozása kapcsán

Már az első megbeszélések alkalmával jeleztem, hogy rendszerhiba van és néhány száz méternek a tervezésére, 8 ezer lejért nem fog jelentkezni érdemben tervező. Arra kértem akkor a faluközösséget és a község vezetőit, hogy ezt az összeget egészítsük ki. Még néhány ezer lejt kellett volna hozzá tenni, és azt gondolom, hogy akár gyűjtésből, akár adakozásból, akár a község által egy megrendeléssel kiegészített munkálatnál megvalósulhatott volna az aszfaltozás Gagyon. Sajnos ezt nem tették meg, így a 8 ezer lej, amit megengedett a törvény a normatívák szerint, többszöri kiírására nem jelentkezett senki. Úgy érzem, hogy innentől kezdve fele már a felelősségemnek elfogyott.

Mivel több ízben nem jelentkezett senki a fent említett kiírásokra, és nem is ígérte a községvezetés és a faluközösség sem, hogy tervezőt fog találni, ezért Hargita Megye Tanácsa kiírta a beruházást a megyei út teljes szakaszára, tehát addig, ahol véget ér az aszfalt egészen Maros megye határáig. Erre a kiírásra természetesen került tervező, aki egy olyan tervet csinált, amely tényleg nagyon ideális lenne útnak, beton sáncokkal, támfalakkal, járdákkal, és minden háznál teljesen új bejárásokkal. Valóban egy nagyon profi terv készült, de a tervező nem volt hajlandó lemenni a kötelező normatívák alá, így ez alapján nem foghattunk neki a munkálatoknak.

Sok civódás után az a döntés született, hogy próbáljuk meg akkor csak a megyén belüli szakaszt megépíteni. A megyén belüli szakasz, a településen belül, egy néhány száz méteres szakaszt jelent. Ennek a rövid szakasznak a megépítése teljesen megváltoztatta volna az utcaképet, szép járdákkal, sáncokkal, útfelületekkel, padkákkal, festéssel és kapubejárókkal. Ez egy tökéletesen szép útszakasz lehetett volna.

A községvezetés döntése mégis az volt, hogy nem tudja elfogadni ezt a lehetőséget, csak akkor, hogyha egészen a templomig hasonlóan fel lesz javítva, vagy legalábbis a bejárók el lesznek készítve. Mindez természetesen a megyei tanács költségvetéséből. Erre azonban nem volt és nem is lesz soha pénze a megyei önkormányzatnak. Tehát, itt már a maradék felelősségnek a fele ismét elfogyott.

Természetesen tovább kerestük a megoldást. Ha nem építhetünk az elkészült terv szerint, mert konfliktus lenne a gagyi faluközösség körében, akkor egy nemrégiben megjelent jogszabályt alkalmaztunk volna, amely szerint megépíthettük volna, ideiglenes aszfaltozással azt a bizonyos néhány száz métert. Sajnos, ezt a jogszabályt, amit még Cseke Attila miniszter úr kezdeményezett, az alkotmánybíróságon az államelnök megtámadta és elbukott. Ezért ebben a pillanatban a kollégákkal jogi megoldásra várunk, mi mást nem tehetünk.

Ha az emlékeim nem csalnak, két évvel ezelőtt egy beszélgetés alkalmával a székelykeresztúri irodánál egy flipchartra fel lettek írva a szakaszok, azokat elő lehet venni, és meg lehet nézni hol akadtunk el, melyik szakasznál és attól errefelé kinek a felelőssége, hogy nem tudtunk tovább lépni.

Mindent egybevéve úgy érzem, hogy a felelősség teljesen mértékben közös, mert visszatekintve nagyon sok dolog nem egyedül tőlem függött, de hogyha valaki másképp gondolja, ezeket a szakaszokat figyelembe véve, akkor megkérem, írja le, hogy még mit tehettem volna. Volt legalább 20 megbeszélés, rengeteg levelezés, és többször voltam helyszíni egyeztetésen is ennek az útnak az ügyében. Ha bármit elrontottam, akkor írják meg konkrétan, hogy mit és nem törvénytelen. Törvénytelen dolgokra sohasem fogok rábólintani és felvállalni, hogyha fejre állnak, akkor sem.

A helyzet nem rózsás a gagyi út kapcsán, de ettől függetlenül folyamatosan keressük a megoldást. Remélem, hogy a közeljövőben a közbeszerzéssel mégis sikerül egy részt megépíteni a terv alapján, de a normatívák szerint plusz elemek nélkül. Ehhez azonban szükséges az összes szakember és tervező hozzájárulása. Most ezen dolgozunk. Bízom benne, hogy hamarosan a saját útkezelő vállalatunk vagy más útépítő cég által elkezdődhetnek a munkálatok.

Ha bárki tud egy jó megoldást, szívesen fogadom, beszéljük át ott a helyszínen. Ezért várom kedden Önöket, a pontos időt időben jelezzük és közzétesszük a gagyi, etédi és a székelyudvarhelyi közlekedési info csoportokban.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.