fbpx

Kiállnak Borszék mellett a Gyergyó-térségi önkormányzatok

Borszék helyzete idén teljesen ellehetetlenült, még a működésére sem elegendő az idei visszaosztás – mondta el a város polgármestere, Mik József a gyergyói településvezetők február 23-i gyergyószentmiklósi találkozóján, amelyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök és Bende Sándor parlamenti képviselő, a téma pedig a településeknek leosztandó összegek voltak, amelyre a megyei tanács, mint a korábbi években is, pályázatot hirdetett. Mik József szerint hatalmas hiány van az önkormányzat költségvetésében, mert a kezelőbázis hitele mindent elvisz, ezért ők minden pénzt az épülőfélben lévő kezelőbázisra kérnek. Emellett megnehezíti a dolgukat, hogy a működési költségek is megnőttek a fizetésemelések miatt , ami tovább növeli a költségvetési hiányukat. Az elöljáró szolidaritást kért polgármestertársaitól, akiknél megértésre talált, készek lemondani pénzről az üdülőváros javára. A gyergyói polgármesterek vállalták, hogy összefognak a borszéki helyzet orvoslása érdekében.

Bende Sándor elmondta, hogy azért kellett gyorsan összehívni térségenként a polgármestereket, mert a költségvetési törvényben a kiközlés utáni végrehajtási határidőket nagyon szűkre szabták (öt nap), így a leosztást hamar el kell végezni. Borboly Csaba megismételte a napokban többször tett felhívását a helyi elöljárókhoz, hogy a mostani leosztás nem elég milliós értékű beruházásokra, ezért arra kéri őket, hogy gondolják át, és jelezzék, mely nagyobb beruházásról mondanának le most más, nagyobb bajban lévő települések javára, főleg annak fényében, hogy lesznek más lehetőségek később, a megyei költségvetésből, például a pályázati programok révén.

– Most lesz ez a visszaosztás a február 28-i tanácsülésen az áfából és személyi jövedelemadóból, és következik március 13-án a soros tanácsülés, amelynek napirendjén szerepel majd a saját költségvetésünk. Abban már kicsit nagyobb a mozgásterünk: előirányozhatunk pénzt utak építésére, különféle programokra, például a járdaprogramra, Kisvízre, Kisvillanyra. Ott vannak még a pályázataink meg a tagdíjaink, amelyek által szintén tudunk segíteni – sorolta a megyeelnök.

Barti Tihamér szerint Gyergyó igyekszik szolidáris lenni a többi térséggel. Elmondta, hogy szerdán egyeztetett a fejlesztési államtitkárral a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) kapcsán, és idén a prioritást a víz- és csatornarendszerek építése jelenti a kormány számára, ez után következnek azon utak felújítása, amelyeken már le vannak fektetve a vezetékek, majd óvodák, iskolák, bölcsődék építése, és csak utána következik az összes többi. Ezeket szem előtt tartva kell tervezni erre az évre, hívta fel a figyelmet az alelnök.

Csíkszereda, 2017. február 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.