fbpx

Kiegyensúlyozott költségvetéssel kezdik az évet Hargita megyében

Elfogadta az idei költségvetést Hargita Megye Tanácsa

Minden évnek megvannak a sajátos kihívásai, amelyekkel szembe kell nézni, vezette fel az idei költségvetésről szóló határozattervezetet a január 16-i soros tanácsülésen Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, rendhagyóan az intézmény foglalkozik minden témakörrel, és a legkisebb településsel is. Az idei költségvetés előkészítését alapos konzultáció előzte meg, ez szerint a legfontosabb a lakosságnak az egészségügy, a második helyre került az utak és hidak, harmadik a családtámogatás és az idősek felkarolása. Hatodik helyre került a turizmus, ami korábban sokkal hátrább volt, az elért eredményhez a megyeelnök gratulált Bíró Barna Botond alelnöknek.

A költségvetéstervezet megvitatása visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1228035291464609

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/595688735729594

2022 második fele nehéz volt, sok kihívással, de végül hiány nélkül zárták az évet, emlékeztetett Borboly Csaba, majd hozzátette, reméli, idén is így lesz. A 2023-as költségvetés bevétele közel 100 millió euró, a kiadás közel 110 millió euró, a különbözetet pályázati forrásokból fedezik.

„Hargita megyét hátrányosan érinti a költségvetési törvény, a területi nagyságokat tekintve a 10. helyen, a lakosság számát tekintve a 30. helyen áll. Kérjük a parlamenti képviseleteket, hogy lépjenek fel a jogszabályok változtatásáért és az egyenetlenségek kiigazításáért, hiszen nem költözhet mindenki a nagy városokba, a kis településeket is meg kell óvni az elnéptelenedéstől” – fejtette ki a megyeelnök.

Borboly Csaba hozzátette, idén a működési költségtételekből vettek el, továbbra is a fejlesztésekre, a beruházásokra, főként az elkezdett munkálatokra fektetik a hangsúlyt. Mint mondta, sok nyertes pályázat van, ezeket is beveszik a költségvetésbe, ezért a munkáért is gratulált Bíró Barna Botondnak.

„Lehetetlen helyzetben is keressük a megoldásokat, kiegyensúlyozott költségvetést fogadtunk el, amellyel el lehet kezdeni az évet, és fejleszteni tudjuk a megyét” – fogalmazta meg Borboly Csaba.

A turizmus terén idén az egészségturizmusra fektetik a hangsúlyt, mondta Bíró Barna Botond, ez a pályázati programokban is visszaköszön.

A tanácsülésen jelen volt Petres Sándor prefektus és Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője, akik a megyei tanács segítségét kérték. Mint Péter Szilárd kifejtette, korszerű eszközökkel, jól felszerelt mentőautókkal rendelkeznek, de orvoshiánnyal küszködnek, aminek a következménye életveszélyes is lehet. Ez a probléma elsősorban a kórházak közötti szállításban mutatkozik meg, ahol a küldő intézmény kötelezően kell biztosítsa orvos jelenlétét. Petres Sándor kifejtette, úgy vélik, ez egy azonnali probléma, aminek megoldására törvénymódosítás szükséges, illetve közép és hosszútávon olyan módosításokat kell eszközölni, amelyek vonzóvá teszik a családorvosi hálózatot is. Hargita Megye Tanácsa január 16-án elvi határozatot fogadott el arról, hogy részt vállalnak egy közös nyilatkozat megfogalmazásában a törvénymódosítás szükségességére vonatkozóan.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.