fbpx

Kiosztják a Mezőgazdasági kisokost az új tanév elején Hargita megyében

Elkezdték az idén januárban megjelent, V–VII. osztályos tanulóknak szánt Mezőgazdasági kisokos eljuttatását a Hargita megyei iskolákba. A Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara által kiadott színes kézikönyv szerkesztőinek célja, hogy a gyerekek már kicsi korukban megszeressék a gazdálkodást, ezt a tudást szeretnék továbbadni, felfrissíteni a kiadvány segítségével.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke személyesen adott át 60 példányt szeptember 18-án, csütörtökön a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola VI. és VII. osztályosainak, akik köri tevékenységen használhatják majd a kisokost. A tanulóknak azt kívánta, hogy éljék át a saját munka örömét, mert az általuk termesztett paradicsom vagy alma ízletesebb, erre saját példát hozott fel. A megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének Kiskertész programja – az osztályoknak, illetve egyénileg diákoknak meghirdetett „veteményes-verseny” – is a hagyományos tudás átadását célozza, és ehhez segédanyagként használhatják a Mezőgazdasági kisokost.

Az átadás előtt Borboly Csaba arról beszélgetett Vizi Istvánnal, az iskola igazgatójával, hogy az Agrárkamarán keresztül lovászképzés indítását tervezik, amelyen második diplomát szerezhetnek a szakmunkásképzőt, illetve szakközépiskolát végző diákok. A képesítéssel rögtön akadna munkalehetőségük a környékbeli gazdaságokban. Ezt a képzést első körben Böjte Csaba ferences szerzetes tangazdaságának és a csíkszentmártoni szakközépiskola bevonásával szeretnék elindítani, és remélhetőleg majd kiterjesztik más iskolákra is.

A magyar és román nyelven egyaránt megjelenő Mezőgazdasági kisokost köri tevékenységre 591 magyar és 102 román osztály igényelte, opcionális tantárgyként 45 magyar és 9 román osztályban oktatják majd, továbbá eljuttatják a megye összes iskolájának könyvtárába, akárcsak a Kiskertész programban részt vevőknek.

Csíkszereda, 2014. szeptember 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.