fbpx

Kiskertészeket és mintagazdákat díjaztak

A jelenleg Csíkszeredában zajló helyi és hagyományos termékek vásárának népszerűsége bizonyítja, hogy szükség van a háztáji gazdaságokra és termékeikre. Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete Kiskertész programjának résztvevői az utánpótlás, a díjazott mintagazdák pedig jó példaként állnak mindenki előtt. A gazdák munkájára épül a Székely termék mozgalom, hangzott el a Vidékfejlesztési Egyesület évértékelőjén december 20-án a csíkszeerdai megyeházán, ahol díjazták a kiskertészeket és a mintagazdákat.

Fel kell ismerni értékeinket, a földet meg kell művelni és egészséges élelmiszereket előállítani. Vissza kell térni a természethez a pazarló életforma helyett. A vidék is lehet menő, és lehet trendi fiatal gazdának lenni, mondta beszédében Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott Márton Istvánnak, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetőjének a Kiskertész és a Mintagazda programok elindításáért.

A Mintagazda program idén 6., a Kiskertész program 9. kiadását bonyolították le, számolt be Márton István.  A Kiskertész programban ezúttal 816 gyermek és 22 osztályközösség vett részt, a Mintagazda programban 18 gazdát díjaztak zöldségtermesztés, nagykultúra, gombatermesztés, juhtenyésztés, szarvasmarha tenyésztés és hegyvidéki szarvasmarha tenyésztés kategóriákban.

A vidékfejlesztés témakörében sokat tesz az ember és a nagyvadak közötti konfliktus csökkentéséért Demeter László, a Természetvédelmi Területek Országos Hatósága Hargita megyei kirendeltségének vezetője. Tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a döntéshozásban mentalitásváltás történjen, méltatta Borboly Csaba, aki Demeter Lászlót munkájáért Hargita Megye Tanácsa emlékérmével tüntette ki.

A gazdálkodás természetvédelmet, és a természetvédelem gazdálkodást jelent, és ezt az értéket meg kell őriznünk a következő generációknak, mondta Demeter László, megköszönve az elismerést.

Becze István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottságának és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője bemutatta az egyesület tevékenységét, amely szakmai hátteret biztosít a gazdáknak.

Csilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője beszámolójában elmondta, a tízéves múlttal rendelkező Székely termék mozgalom ma több mint 1500 terméket és közel 150 termelőt tömörít, a vásárokat több tízezren látogatják.

Csíkszereda, 2019. december 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.