fbpx

Kissolymoson fogadták el Hargita megye fejlesztési stratégiáját

Szimbolikus jellege van annak, hogy a megye legnyugatibb vidékén fogadtuk el a megye fejlesztési stratégiáját, amelynek 2020-ig kell kifejtenie hatását – összegezte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Kissolymoson tartott ülést követően csütörtökön, január 26-án. A megyeelnök megjegyezte: habár évekkel ezelőtt elkészült a stratégia, és ez alapján dolgoztak, most sikerült formailag is elfogadni. – Mától kezdve hivatalosan is alkalmazható a fejlesztési stratégia, legfontosabb célja pedig a tevékenységeket, projekteket, kezdeményezéseket egymást erősítő hatással összehúzni – fejtette ki Borboly Csaba.

A tanácsülés résztvevőit Nagy Lajos, Románandrásfalva község polgármestere köszöntötte, jelen volt Hegedűs Béla, Székelyvécke alpolgármestere és Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere is. Borboly Csaba felszólalásában elmondta, hogy azért esett a választás a megye legnyugatibb részére, hogy személyesen is megvizsgálják a térség problémáit. Mint mondta, annak ellenére, hogy a megye egyik legtávolabbi településéről van szó, a polgármester azon településvezetők közé tartozik, akik gyakran megfordulnak a csíkszeredai megyeházán.

Az ülést Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke javaslatára tartották a településen. Az elfogadott határozatok között szerepelt egy társulási szerződés Csíkszereda városával a helikopterleszálló pályához vezető út felújítása, amely lehetővé teszi a kedvezőtlen körülmények közötti leszállást is. A Hargita Megyei Közrendi Hatóságba (ATOP) hat új tagot választottak a megyei tanácsosok közül. A Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség élére Lukács Zoltán Leventét választották, mint elhangzott, a megszüntetett agrárkamara egyes feladatait az ügynökség fogja átvenni. Ugyanakkor a bogárfalvi 134C jelzésű megyei út 1,2 kilométeres szakasza felújítása érdekében társulás született Farkaslaka községgel. Elfogadták a székílyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház, a Hargita Business Center közművekre való csatlakoztatásáról, valamint a Karcfalva községhez tartozó Madicsafürdő villamosítását célzó határozattervezetet is.

A tej-kifli program ügyében keresik annak a lehetőségét, hogy az iskolavezetők egységesen tudjanak fellépni. Ennek érdekében elvi határozat született, és azt szeretnék, hogy a szerződés aláírása és a garanciapénz befizetése közti öt napban már lehessen szállítani a tejet és a kiflit. Ugyancsak elvi határozatot fogadtak el az Újlakon keresztül Maros megyébe vezető 134-es jelzésű megyei út felújításáról. Ennek értelmében idén szeretnék a tervet elkészíteni.

A megye fejlesztési stratégiájával kapcsolatban a megyevezető kifejtette, hogy ennek révén több pénzt lehet a megyébe vonzani EU-s alapokból. Az európai uniós pályázati rendszerben, ha egy térség fejlesztési stratégiájába illeszkednek az uniós elképzelések, oda több pénzt juttatnak. Ennek köszönhetően pedig, ha jó iránya van a stratégiának, akkor maga után húzza a jó projekteket. – Kissolymoson 2020-ig tervezni, úgy gondolom, szép dolog, hiszen azt szeretnénk, ha Kissolymos nem zsákutca, hanem átjáró, élő, nyüzsgő falu lenne. Az elfogadott határozatok, bízom benne, egy-egy térség fejlődését szolgálják – összegezte a megyeelnök.

Borboly Csaba közösségi oldalán élőben jelentkezett, amelyben összegzi a csütörtöki nap történéseit, és részleteiben elmondja a tanácsülésen született határozatokat és azok jelentőségét. (A videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/vb.100000273257560/1417259748293120/?type=2&theater&notif_t=notify_me&notif_id=1485447068817386)

Csíkszereda, 2017. január 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.