fbpx

Új bútorokkal gazdagodtak Románandrásfalva község iskolái

Átadták Románandrásfalva község iskoláinak azokat a bútorokat, amelyeket adományként gyűjtöttek össze. A bútorzat hiányával küszködő iskolák kéréssel fordultak Hargita Megye Tanácsához tavaly októberben, a megyei tanács pedig felkérte alintézményeit, a megye polgármesteri hivatalait és a cégeket, hogy segítsék a románandrásfalviakat. Ennek nyomán polcok, szekrények, padok és székek gyűltek össze.

Huszonkét polcot adományozott a székelykeresztúri Elka Kft. és húsz szekrényt a székelyudvarhelyi Famos Rt., ezeket január 26-án, csütörtökön adták át Kissolymoson az Augusztinovics Pál Általános Iskolában. Ezekből tíz polcot és 6 szekrényt kapott a románandrásfalvi iskola, 6 polcot és 6 szekrényt a kissolymosi iskola, 3-3 polc és szekrény jutott a nagysolymosi, illetve a székelyhidegkúti iskoláknak.

A kissolymosi iskolában tartott átadási ünnepségen jelen voltak a gyerekek, a pedagógusok, Lőrinczi Levente kissolymosi unitárius lelkész, Szabó Klára, az Elka Kft. ügyvezető igazgatója, helyi és megyei tanácsosok.

Nagy Lajos polgármester ismertette az adománygyűjtés előzményeit, amikor Kardos Ibolya, a Románandrásfalva községi iskolák igazgatója megkereste a bútorhiány próblémájával a helyi tanácsot. Ezután fordultak segítségkéréssel a megyei tanácshoz.

Kardos Ibolya házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket a kissolymosi iskolában, ahol jelenleg hetven gyermek tanul. Az igazgató úgy fogalmazott: az iskola maga az élet, amiből reményt meríthetnek az emberek mindennap, hogy van folytatás és lesz megmaradás. Minden helybéli, aki valamit elért az életben, az iskolának is köszönheti azt, mondta a pedagógus. Nem versenyezhetnek a városi iskolákkal, tette hozzá, de hiszi, hogy vannak olyan értékek, amelyeket csak itt tanulhatnak meg. Kardos Ibolya a gyerekek és a tanári kar nevében mondott köszönetet az Elka Kft.-nek és a Famos Rt.-nek, a siménfalvi Marossy Gergely Általános Iskola V-VIII. osztályos tagozatának, ahonnan padokat és székeket kaptak, a székelykeresztúri katolikus egyháznak és a Zeyk Domokos Iskolaközpontnak a padokért és a Vox Rádiónak a segítségért.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azt mondta, ez a nap az összetartás és a szolidaritás ünnepe, amelyről ezúttal is tanubizonyságot tett a megye lakossága. Jó, hogy vannak olyan emberek és szervezetek, melyeknek a közösség a legfőbb érték, fejtette ki az alelnök. Továbbította a Famos Rt. többségi tulajdonosának, Verestóy Attila szenátornak az üdvözletét, aki egyéb teendői miatt nem tudott jelen lenni az átadáson.

Borboly Csaba megyeelnök azt kívánta, legyen minél több gyermek a községi iskolákban. Hozzátette: az a céljuk, hogy ne zsákfalu, hanem központ legyen Kissolymos, ezért dolgoznak az utak építésén is. Bízik benne, hogy egyre vonzóbb lesz ez a falu, keresztúriak is kiköltöznek ide, illetve azt mondta mindenkinek, biztassák az innen elszármazottakat a hazatérésre, hiszen van és lesz változás.

Csíkszereda, 2017. január 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.